Miljödebattören: Bojkotta inte räkor

Uppdaterad
Publicerad

Miljödebattören Stefan Edman kommer fortsätta handla räkor – trots rödlistningen av Artdatabanken.

På fredagen kunde SVT Nyheter Väst avslöja att Nordshavsräkan finns med på Artdatabankens lista över hotade djurarter.

Miljödebattören Stefan Edman, anser att det finns en vetenskaplig splittring i frågan som kan förvirra konsumenterna. Där ICES (International Council for the Exploration of the Sea) biologernas analyser står emot biologerna på Artdatabanken i Uppsala.

Västkusträkan rödlistas

–  Räkan är inte hotad, det visar ICES´s analyser. Tittar vi på den långa trenden och det är det enda rimliga, så ökar räkbeståndet. Det var en tillfällig dipp på grund av kallt vatten mellan 2007 , som var ett toppår, och 2012, men sen dess ökar beståndet igen. Det finns en bra föryngring i beståndet och det innebär att det går att öka kvoterna, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt förvånad över Artdatabankens listning av rödräkan på Sveriges officiella rödlista över hotade djurarter och tycker att det är väldigt egendomligt.

Eftersom Artdatabankens biiologer måste hålla sig till den princip som säger att det är utvecklingen under en tioårsperiod som avgör om arten ska hamna på röda listan eller inte så ser man inte det längre perspektivet, menar Stefan Edman.

Fortsätter handla räkor

Han berättar att han själv kommer fortsätta handla och äta räkor – trots rödlistningen.

– I Skagerrak och norska rännan finns långsiktigt hållbara kvoter. Om inte vi fiskar själva så fiskar andra intressenter våra kvoter. De som förlorar på det är räkfiskarna i Bohuslän, det är de som är utrotningshotade! Hade räkorna verkligen varit utrotningshotade hade jag självklart rekommenderat ett räkfiskestopp, säger Stefan Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västkusträkan rödlistas

Mer i ämnet