Foto: SVT

Bostadsbolagen svartlistade boende

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomstillstånd, etnisk bakgrund och ren svartlistning. Omdömen som ”mytoman eller ”förvirrad”. Det är några av beståndsdelarna i ett register som Göteborgs kommunala bostadsbolag har fört över sina hyresgäster.

De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har i flera år registrerat och lagrat känsliga personuppgifter om sina hyresgäster. Sjukdomar, missbruk och personliga egenskaper som ”mytoman” och ”förvirrad” har noterats. Dessutom har man svartlistat ”oönskade” hyresgäster.

– Vi ska följa personuppgiftslagen och det har vi uppenbarligen inte gjort till hundra procent. Men nu finns inte den känsliga informationen lagrad någonstans. Allt är borttaget, säger Anneli Snobl, vd för Framtiden, som är de kommunala bostadsbolagens moderbolag.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Västnytt kan avslöja att registreringen pågått i samtliga kommunala bostadsbolag och att systemet för några av bolagen varit i bruk så länge som i ett decennium.

Användes av de anställda

Granskningen, som gjordes av externa konsulter på uppdrag av Stadsrevisionen, visade att hyresgästregistret användes av anställda i bostadsbolagen för att notera känsliga personuppgifter. Cirka 1500 sådana anteckningar har påträffats.

Exakt hur uppgifterna har använts är oklart. Bostadsbolagen hävdar själva att uppgifterna lämnats in av hyresgästerna själva, för att hyresvärden exempelvis ska kunna ta hänsyn till eventuella sjukdomar.

– Jag tror att i majoriteten av fallen så är det hyresgästerna själva som lämnat informationen, för vi kan inte veta om en hyresgäst är sjuk eller inte, säger Anneli Snobl vd för Framtiden AB.

Men det finns ju bland annat uppgifter om ett hyresgästen skulle till exempel vara mytoman?

– Är det en sjukdom?

Är det något du tror att en hyresgäst skulle säga till sin hyresvärd?

– Det tror jag definitivt inte. Och jag ser det olämpliga i det här. Nu vet inte jag bakgrunden i det enskilda fallet men det är inte okej. Det är olämpligt.

Hyresgästregistret har även innehållit andra känsliga uppgifter, utöver sjukdomar.  Till exempel har det funnits personliga omdömen om hyresgäster, som att hyresgästen är mycket förvirrad, eller psykiskt sjuk.

– Vi är inte läkare eller psykologer och kan inte göra såna diagnoser och det är inte vårt uppdrag heller, säger Anneli Snobl.

Man har även registrerat hyresgästers etniska bakgrund och när de reser till sitt hemland. Gårdstensbostäder, som registrerat hyresgästerna i över ett decennium, motiverar registreringen med att etnisk bakgrund kan ha stor betydelse i ärenden där det handlar om olovlig andrahandsuthyrning.

– Det är noteringar som man gjort för att kunna driva ärenden i hyresnämnden. Till exempel olovlig andrahandsuthyrning, säger Michael Pirosanto, tf vd för Gårdstensbostäder.

Så du menar att hyresgästens etniska bakgrund kan vara relevant i ärenden som rör olovlig andrahandsythyrning?

– Nej, men vi gör noteringar i systemet när det gäller den delen.

Men varför krävs hyresgästens etniska bakgrund för att driva såna ärenden?

– Det är beklagligt, men nu finns inte den typen av noteringar kvar.

Västnytt kan även avslöja hur Gårdstensbostäder svartlistat flera hyresgäster. I deras hyresgästregister gick det att läsa följande information om en hyresgäst:  ”Denna hyresgäst, eller dennes barn eller släktingar, skall aldrig någonsin bli erbjuden byte av lägenhet”. 

– Det är en olycklig formulering som inte får förekomma, säger Michael Pirosanto.

Är inte detta ett tecken på att det har förekommit svartlisning av hyresgäster hos Gårdstensbostäder?

– Det är bara beklagligt att det funnits såna noteringar men nu är systemet rensat.

De kommunala bostadsbolagen fick i slutet på förra året rapporter från de externa revisorerna om olämpligheten i registreringen och ska nu ha rensat i systemen. Men trots att registreringen pågått i över ett decennium har hyresgästerna aldrig blivit informerade.

–  Det är klart att vi skulle kunna gå till hyresgästerna och tala om att det inte finns några personliga eller känsliga uppgifter registrerade i vårt nya system, och att i den mån det har funnits tidigare så ber vi om ursäkt, säger Anneli Snobl.

Hur kommer det sig att de kommunala bostadsbolagen i över ett decennium kunnat ha så känsliga uppgifter om sina hyresgäster?

– Det finns ingen anledning för mina medarbetare att vara elaka eller på något vis skriva något som inte är lämpligt. Det har hela tiden handlat om omsorg för hyresgästen eller hyresgästerna runt omkring.

Detta har registrerats

Bostadsbolaget

Totalt 656 känsliga uppgifter. Majoriteten handlar om hyresgästernas hälsotillstånd eller att de vistas på sjukhus. 41 fall där man registrerat hyresgästernas sjukdomar och diagnoser. Exempel: depression, cancer, psykiskt sjuk, cancer, astma.

Flera fall av beskrivningar av hyresgästers personliga egenskaper. Exempel: förvirrad, drag av missbrukare. Ett fall om att hyresgästens barn genomgår psykatrisk undersökning.

Etniskt ursprung. Oftast i samband med att hyresgästen reser till sitt hemland.

Registrerat hyresgäster sedan år 2000.

Poseidon

Totalt 391 känsliga uppgifter.  Samtliga handlar om hyresgästers hälsotillstånd eller sjukdomar.Exempel: dement, stroke, cancer, spelberoende.

Registrerat hyresgäster sedan år 2005.

Familjebostäder

Totalt 265 känsliga uppgifter. Majoriteten handlar om hyresgästernas sjukdomar och hälsotillstånd. Exempel: spelberoende, alkoholberoende, astma, psykiskt sjuk.

Etniskt urpsrung. Exempel: afrikansk familj, granne från Bosnien.

Registrerat sedan år 2006.

Gårdstensbostäder

Totalt 172 känsliga uppgifter. Majoriteten handlar om hyresgästernas sjukdomar eller hälsotillstånd. Exempel: spelberoende, psykiskt sjuk, alkoholist.

Flera fall om hyresgästers personliga egenskaper. Exempel: mytoman, mycket förvirrad.

Svartlistning av hyresgäster. Exempel: ”Denna hyresgäst, eller dennes barn eller släktingar, skall aldrig någonsin bli erbjuden byte av lägenhet”.

Registrerat hyresgäster sedan år 2001.

Kontakta Västnytts reporter

Vet du mer om registreringen av hyresgäster? Kanske har du själv begärt ut vad det står om just dig? Kontakta Västnytts reporter Samir Bezzazi.

samir.bezzazi@svt.se

@samirbezzazi

Granskning av hyresgästregister

Konsultföretaget Capgemini fick i uppdrag att granska de kommunala bostadsbolagens nya fastighetssystem Fast2. Uppdraget handlade om att utreda hur hyresgästers personuppgifter hanterades.

Totalt fann man över 1500 känsliga uppgifter. Allt från hyresgästernas hälsotillstånd, personliga egenskaper och etnisk bakgrund. Man hittade även fall av ren svartlistning.

Bostadsbolagen uppger nu att alla sådana uppgifter skall ha rensats bort ur systemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet