Gårdstensbostäder är en av bolagen som bötfälls Foto: TT

Bötfälls efter olagliga register

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg bötfälls för sin olagliga registrering av hyresgästers känsliga uppgifter.

Åklagare Stina Lundqvist har utfärdat ett strafföreläggande om företagsbot för samtliga bostadsbolag. Varje bolag kommer att tvingas betala  på grund av sin olagliga registrering.

– Jag har nu utfärdat strafföreläggande med företagsbot på 20 000 kronor för respektive bolag, säger Stina Lundqvist, åklagare.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Anledning till att det blev företagsböter är att Stina Lundqvist anser att bolagen brutit mot personuppgiftslagen.

– Ingen person kommer alltså att åtalas då ingen enskild person kunnat identifieras som misstänkt.

Och då det inte gått att identifiera enskilda personer på bolaget som skulle kunna ses som misstänkta och åtalas, får istället bostadsbolagen stå till svars för registreringen. Ett strafföreläggande på 20 000 kronor för varje företag. Ett  strafföreläggandet som kan tyckas lågt för bolag med miljoner och miljarder i omsättning, men som har sina skäl.

– Syftet har varit gott om man säger så. Syftet har inte varit att upprätta ett register där man registrerar åsikter och etniskt ursprung utan det är för att undvika betalningsanmärkningar som man då har skrivit in att man ligger på sjukhus till exempel och inte kan betala hyran.

Det var för cirka ett år sedan som SVT Västnytt avslöjade att samtliga kommunala bostadsbolag i Göteborg registrerat känsliga uppgifter om sina hyresgäster. Bland annat etnicitet, hälsotillstånd och fall av ren svartlistning.

Datainspektionen inledde en granskning och konstaterade att bolagen brutit mot personuppgiftslagen. Hyresgästföreningen polisanmälde händelsen och det är den anmälan som ligger till grund för dagens strafföreläggande från åklagaren.

– Det viktigaste är att man har fattat beslut i frågan. Man har sett att en felaktighet har begåtts och det är den viktigaste signalen, tycker jag, att man måste hantera människor med stor respekt, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen, till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet