Livstid för dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

De två åtalade polska männen fälls för mord på ett äldre par i Långared i Alingsås. Männen döms till livstids fängelse och livstids utvisining av tingsrätten.

Det brutala dubbelmordet på ett äldre lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås i höstas chockade och upprörde en hel bygd. Många anhöriga och vänner har följt rättegången mot de två män, 34 och 40 år, som åtalats för morden och grovt rån.

Det har inte funnits några vittnen i samband med att det äldre paret dödades, enligt ett pressmeddelande. Men trots det anser tingsrätten att det inte finns något rimligt tvivel om att de två männen har dödat lantbrukarparet.

Dubbelmordet i Långared

De dömda ska nu tillsammans betala cirka 360 000 kr till anhöriga och dödsboet i skadestånd.

Alingsås tingsrätt har förlitat sig på teknisk bevisning, som DNA-spår, skospår, hundspår och analyser av var och när männen har använt sina mobiltelefoner.

Däremot ogillas åtalspunkten gällande grovt rån. Tingsrätten anser att det visserligen är ”mycket sannolikt” att mördarna tog med sig kassaskåpet. Men det är ännu inte bevisat att så är fallet.

Förberedelser lämnade spår

Männen hade förberett kuppen genom att spana på lantbrukarparet och lämnade då diverse spår. Dels uträttade en av dem sina behov i naturen och torkade sig efteråt, så att polisen kunde säkra dna från avföringsresterna. Dels tappade den andre ett laddningskort från mobiltelefonoperatören och det fanns också registreringar av mobilsamtal från männen i området.

Det fanns ett planerat datum, den 15 oktober, då de skulle slå till mot makarna men av okänd anledning avbröts den aktionen. I stället kom attacken den 19 oktober, skriver TT.

Dramatisk beskrivning av vad som hände

Åklagaren målar upp en dramatisk bild av hur själva gärningen gick till.

Den äldre mannen gick som vanlig ut för att mjölka korna klockan strax före kl sex på morgonen. Gärningsmännen hade parkerat sin bil dolt i ett skogsparti i närheten, och tagit sig till gården till fots.

De båda polska männen väntade på den äldre mannen i ladugården, där de slog ner honom med något som troligtvis var ett smalt järnrör. De band honom med ett buntband och gömde honom sedan en bit bort för att försena upptäckten.

De båda männen smög sig sedan i huset där de försökte få upp kassaskåpet, de använde sig av både huggmejsel och bräckjärn men utan att lyckas. Kvinnan som låg och sov på övervåningen vaknade av oväsendet. Gärningsmännen upptäckte på något sätt att hon hade vaknat och tog sig upp på övervåningen och kvävde kvinnan till döds i hennes säng.

Även hon bands med buntband. En telefon som blivit neddragen från sitt fäste tyder på att hon hade försökt att larma. Blod- och skospår hittades i sängen.

Åklagaren tror att männen fraktade med sig det 150 kg tunga kassaskåpet till bilen, men var det sedan blev av är oklart.

34-åringen är tidigare ostraffad, medan den andre, en 40-årig man har ett digert straffregister. Han har suttit i fängelse i Polen för rån, inbrott, stöld och narkotikabrott.

De åtalade, som greps i Polen den 16-17 november, döms mot sitt nekande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Långared

Mer i ämnet