De mest utsatta skolorna får ta emot fler nyanlända. Foto: SVT

Eskalerande utmaningar i utsatta skolor

Uppdaterad
Publicerad

De mest utsatta skolorna drar det tyngsta lasset när det gäller att ta emot det växande antalet nyanlända. Det rapporterade SVT Nyheter Väst om i våras. Sedan dess har situationen trots politikernas löften förvärrats ytterligare.

De skolor som redan har högst andel barn med utländsk bakgrund och där utmaningarna beskrivs som störst är också de skolor som tar emot den stora majoriteten av de nyanlända flyktingbarnen som anländer till kommunerna.

Situationen är likartad i hela landet men ännu mer påtaglig i storstäderna, inte minst i Göteborg.

Segregerad skola

Lovade bättring – ännu tuffare nu

I våras beskrev SVT Nyheter Väst situationen i en rad inslag och artiklar. Reportageserien väckte stor uppmärksamhet då vår granskning visade ett tydligt samband mellan låga betygsresultat och hög mottagning av nyanlända och stor andel barn med utländsk bakgrund i skolorna.

I samband med granskningen lovade politikerna, både på nationell och lokal nivå bättring. Man skulle med krafttag motverka segregationen inom skolan och ännu mer resurser skulle tillskjutas de mest utsatta skolorna.

I Göteborg gick den politiska ledningen under försommaren ut och lovade en historiskt stor satsning på skolan, 100 extra miljoner skulle komma redan i år.

Men i en enkät SVT Nyheter Väst skickat ut till de elva skolorna med lägst resultat i Göteborg visar svaren en helt annan verklighet. Nio av skolorna svarar att de har mindre medel att röra sig med detta läsår jämfört med förra läsåret.

– Läget är nu mycket ansträngt på våra skolor. De nyanlända eleverna har ofta mycket stora behov som måste tillgodoses om vi ska kunna tala om en likvärdig skola, skriver rektorerna från tre skolor i Bergsjön i Göteborg i ett gemensamt svar.

Läs också: Skolsituationen ansträngd i Bergsjön

De tre rektorerna, på Bergsjöskolan, Sandeklevsskolan och Utmarksskolan, nämner även lokalbrist, att eleverna har ouppfyllda behov av specialpedagoger och att de statliga ersättningarna man får för varje nyanländ elev bara räcker till en timmes studiehandledning i veckan.

Så här svarar de på frågan om hur de märker att politikerna arbetar aktivt med att slussa nyanlända till mindre utsatta skolor:

– Vi ser i dagsläget ingen medveten slussning till skolor med mindre andel nyanlända elever.

Majoriteten av rektorerna i enkäten svarar ungefär likadant på den frågan och många uttrycker frustration över det pressade läget.

Tar emot fler nyanlända

Just frågan om hur skolsegregationen ska brytas sägs vara på politikernas agenda. Den ansvariga skolpolitikern i Göteborg Karin Pleijel, (MP), kommer till SVT:s studio för att kommentera situationen. Läs mer om det här.

Hon har tidigare sagt så här om situationen i de utsatta skolorna.

– Det är för mig en av de absolut viktigaste frågorna.

I enkäten SVT Nyheter skickat ut svarar dock åtta av de elva utsatta skolorna att de tar emot fler nyanlända i år jämfört med förra läsåret.

De rekordstora flyktingströmmarna komplicerar situationen och det är också många skolor i staden som i år för första gången tar emot ett större antal nyanlända.

Situationen uppmärksammades också nyligen i en debattartikel i DN, undertecknad av LO, lärarförbundet och lärarnas riksförbund.

I debattartikeln kräver företrädarna att staten nu tar en mer aktiv roll för att motverka skolsegregationen.

Debattartikeln bygger på en rapport som bland annat visar att en fungerande skolsituation för nyanlända är helt avgörande för elevernas framtida möjligheter att lyckas i samhället.

Fakta: Enkät till de mest utsatta skolorna

Enkäten skickades ut till de elva grundskolor i Göteborg som hade lägst resultat i skolverkets betygsstatistik för vårterminen 2015.

Fyra av skolorna hamnar bland de tio skolor som hade lägst resultat i hela landet

Nio av elva skolor svarar att de har mindre ekonomiska resurser detta läsår jämfört med förra läsåret.

Åtta av elva skolor svarar att de har tagit emot fler nyanlända detta läsår.

Mindre resurser

Bergsjöskolan                  Ja

Gårdstensskolan              Ja

Hjällboskolan                   Samma

Ryaskolan                       Ja

Tynneredskolan              Ja

Utmarksskolan                Ja

Nytorpsskolan                 Ja

Sandeklevsskolan            Ja

Lövgärdesskolan             Ja

Frölundaskolan                Samma

Sjumilaskolan                  Ja

Fler nyanlända

Bergsjöskolan                 Ja

Gårdstensskolan             Ja

Hjällboskolan                  Samma

Ryaskolan                      Samma

Tynneredskolan             Ja

Utmarksskolan               Ja

Nytorpsskolan                Ja

Sandeklevsskolan          Ja

Lövgärdesskolan            Ingen uppgift

Frölundaskolan              Ja

Sjumilaskolan                 Ja

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet