Nu har Abdiqani fått vårdnaden om sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Efter en krånglig byråkratisk process med Borås kommun och tingsrätten har nu Abdiqani Mohamud vunnit.

Vi har tidigare berättat om Abdiqani Mohamud, som kämpat för vårdnaden om sin son och dotter. Ärendet fastnade i krånglig byråkrati, eftersom barnen kom till Sverige före Abdiqani.

Fastern blev då först förordnad vårdnadshavare i väntan på Abdiqanis uppehållstillstånd. Socialtjänsten väntade sedan på ett beslut från tingsrätten att fastern skulle bli ”riktig” vårdnadshavare, för att sedan kunna överlåta vårdnaden till sin bror. Men efter att hon nekats detta, så ansökte till slut socialen om att Abdiqani skulle få vårdnaden.

Och nu till slut, när Abdiqani varit i Sverige i två och ett halvt år, så har han till slut fått vårdnaden om sina barn.

– Det känns jättebra. Jag är jätteglad för detta. Det är skönt att det här äntligen är över, säger han.

”Drog ut på tiden”

SVT Nyheter Väst har försökt nå de ansvariga vid familjerätten och socialen för en kommentar utan att lyckas.

Men så här sa områdeschefen i maj:

– När processen gällande fastern drog ut på tiden, då borde nämnden tagit ställning till om faderskapsutredningen skulle fortsatt på annat sätt. Och det ställningstagandet gjorde man inte, eller det är i alla fall inte dokumenterat. Där kan man se att vi har brustit, säger Agneta Kettil, områdeschef stadsdelsförvaltningen Väster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.