Pallaskattungar födda på Nordens Ark. Foto: Tom Svensson/Nordens Ark

Ovanliga katter födda i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

Fyra små pallaskattungar har sett dagens ljus på Nordens Ark i Bohuslän.

Den ovanliga och relativt okända kattarten härstammar från Centralasien där den lever i öken- eller stäppområden. I Europa finns bara runt 100 pallaskatter på djurparker. I det vilda är katten utrotningshotad och det svaga beståndet är en anledning till att katten rödlistats hos Internationella naturvårdsunionen.

Att pallaskatter föds i fångenskap är i sig inte ovanligt, enligt biologen Emma Nygren. Däremot är det få som överlever.

– Över 60 procent dör av en parasit som de inte utvecklar antikroppar mot, säger hon.

Detta gör att djurvårdarna ännu inte vågat närma sig kattungarna som inte heller fått några namn än. Däremot finns de att beskåda genom glaset på djurparken.

– De är ute och är som allra mest underbara just nu. På eftermiddagen är de nästan alltid ute och leker och stojar, säger Emma Nygren.

FAKTA: Pallaskatt

Pallaskatten är ungefär lika stor som en tamkatt. Den har korta ben, små öron och tjock lång päls. Pallaskatten är perfekt anpassad till den terräng den lever i. Den jagar på trädlösa stäpper och bytesdjuren är främst smågnagare.

Vikt: 2,5 – 4,5 kg

Längd: 46 – 65 cm Svans: 20 – 30 cm

Källa: Nordens Ark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.