Kollage av SVT Nyheter Väst med den friade ”Skelettkvinnan”. Foto: SVT

Nytt åtal mot ”Skelettkvinnan”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarkammaren anser att det utgör dödshot eller hot om våld att skicka kort med dödsskallar.

Den så kallade ”Skelettkvinnan” var misstänkt för mord, brott mot griftefriden och vapenbrott. För dessa brott satt hon häktad i 86 dagar. Hon dömdes i tingsrätten för vapenbrott och brott mot griftefriden, men överklagade domen. I hovrätten dömdes hon slutligen enbart för vapenbrott i oktober 2013.

Enligt ett åtal vid Åklagarkammaren i Halmstad ska Skelettkvinnan ha skickat ett julkort två månader senare till åklagare som åtalat henne. På julkortet fanns en tomte och kranier avbildade samt den tryckta texten: ”God Jul och gott nytt åt önskar xxx med familj”. Dessutom stod det handskrivet: ”TILL ALLA ER SOM BETYTT NÅGOT FÖR MIG”.

Handlingen likställs av Åklagarkammaren med dödshot eller hot om våld. Alternativt hämnd för myndighetsutövning eller ofredande.

Skelettkvinnan erkänner gärningen men bestrider ansvar på grund av att hon inte haft uppsåt att hota, förgripa sig mot eller ofreda åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.