Henåns skola byggs om

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag väntas Orust kommun säga ja till den slutliga åtgärdsplanen för sorgebarnet Henåns skola. Notan för ombyggnationen landar på 71 miljoner kronor.

Henåns skola har kantats av problem sedan den stod klar 2011. Bara månader efter invigningen visade det sig att skolan hade omfattande fukt- och mögelskador. Åtgärder sattes in, men hösten 2012 evakuerades de 550 eleverna till andra skolor på Orust. För att göra skolan inflyttbar igen krävs investeringar på 71 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar men vi får bita i det sura äpplet. Vi har inget val, konstaterar Inga Göransson (C), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Henåns nybyggda skola

Ventilationsfel

Utredningar har visat att det är det naturliga ventilationssystemet som ligger bakom de flesta problemen som drabbat skolan. Kommunen anklagade inledningsvis entreprenören NCC för diverse felaktigheter i byggprocessen, men konflikten landade i en förlikning och parterna är numera överens om att det fanns kollektiva kommunikationsproblem. Vad gäller ventilationen överväger dock kommunen att gå vidare med det bolag som konstruerade den ursprungliga ventilationen.

– Vi har indikationer på att ventilationen aldrig fungerat som den skulle. Kanske för att det är så stora ytor.

Nu satsar man istället på mekanisk ventilation. Bytet innebär helt nya ljudkrav, och en stor del av de 71 miljonerna går därför till akustikarbeten. Dessutom byts hela yttertaket ut, mot ett tak som lutar.

Skjuter på andra investeringar

Kommunens investeringar kommer dock inte att drabba invånarna i form av höjd skatt, det försäkrar politikerna. Istället skjuter man andra investeringar på framtiden.

– Vårt mål är att skolan ska bli färdig så snart som möjligt, och att den blir bra för alla som arbetar där, säger Inga Göransson (C).

Samtidigt skjuts datumet för inflyttning upp till hösten 2016. Under tiden fortsätter kommunen att drabbas av extra kostnader för andra lokaler samt skolskjuts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Henåns nybyggda skola

Mer i ämnet