Kring en fånge som är på väg att bli halshuggen står flera män. Händelsen filmas bland annat av mannen med det rosa mobilfodralet, en man som Säpo identifierat som en svensk medborgare hemmahörande i Göteborg. Foto: Polisens förundersökning

Terrormisstänkta kan vara döda

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen häktades ytterligare tre män vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha deltagit vid avrättningen av två män utanför Aleppo i Syrien. Men enligt medieuppgifter är männen döda.

Häktningsförhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt hölls på tisdagseftermiddagen bakom stängda dörrar. Men redan i förundersökningen gällande de två män som i december dömdes för terroristbrott framgår att säkerhetspolisen identifierat ytterligare svenska personer i videosekvenserna där två män får sina halsar avskurna. Men först nu häktades ytterligare tre personer.

– Vi har väntat av det enkla skälet att vi under hösten prioriterade de personer som fanns i riket, säger Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Terrordömda göteborgare

Läs också: Tre göteborgare misstänks för medjälp till terroristbrott

Häktades men kan vara döda

Två av de nya misstänkta är födda 1990 och en 1987. Enligt uppgifter i medier ska de ha dödats i strider i Mellanöstern.

– Ja det är ju känt att de uppgifterna finns att de inte skulle vara vid liv. Men det är inte bekräftade uppgifter. Och så länge de inte är bekräftade betraktar vi dem som levande, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Och vad är syftet med att få dem häktade?

– Att få dem häktade i utevaro på sannolika skäl är en formell förutsättning för att kunna efterlysa dem internationellt och utföra en europeisk arresteringsorder, säger hon.

Filmade avrättningarna

I förundersökningen om de tidigare dömda göteborgarna nämns en av de idag häktade personerna och det visas bilder när han står med en mobiltelefon.

I videosekvenserna som visar själva morden syns en man med vad som ser ut att vara samma mobiltelefon, och mannen ser ut att vara samma person.

Han står leende med en mobiltelefon och filmar en av avrättningarna. Efter att tillsammans med övriga i gruppen ha skrikit allahu akbar, gud är störst, springer mannen fram för att filma i närbild när offret får sitt huvud avskuret och avskilt från kroppen.

Video avgörande bevis

Enligt åklagaren utgör videosekvenserna, precis som för de två redan dömda männen, den huvudsakliga bevisningen.

– Det är identifiering det handlar om nu. Filmen är det som ligger till grund, men när det gäller identifiering har vi vidtagit andra utredningsåtgärder. Vad det är för åtgärder kan jag inte redogöra för, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Men deras advokater nekade å sina klienters vägnar, trots att de inte haft möjlighet att träffa sina klienter.

– I det skedet är det inte ovanligt att man förnekar brott. Och så får man se längre fram vad som kommer fram under utredningens gång, säger Peter Nolby, försvarsadvokat till en av de häktade.

Vad vet du om din klient?

– Ingenting. Jag fick förordnandet under dagen och vet inte hur jag ska nå honom och var jag kan nå honom, säger han.

Sex personer på videon identifierade

Redan i somras anhölls en man i sin frånvaro. Och totalt säger sig nu åklagaren ha identifierat sex göteborgare på avrättningsvideon. Om det finns fler kan hon inte uttala sig om.

– Jag kan inte se det framför mig för tillfället, utan nu tror jag att vi har nått vägs ände såvitt avser vår del i det här. Men jag kan inte säga det med hundraprocentig säkerhet, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet