Bild ur videon som användes som bevis i rättegången. Foto: Polisen

Ytterligare tre göteborgare tros inblandade i terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare tre personer från Göteborg misstänkts för medhjälp till terroristbrott. De tre männen syns enligt åklagaren i samma video som användes som bevisning när två andra män dömdes till livstids fängelse för terroristbrott i december.

Det handlar om tre män mellan 25 och 28 år från Göteborg som nu kopplas till det terroristmål, där två göteborgare dömts till livstids fängelse för mord i Syrien 2013.

Läs mer: Livstids fängelse för terroristbrott i Syrien

Terrordömda göteborgare

De tre personerna har identifierats på en film som visar avrättningen i Syrien. De är begärda häktade vid Göteborgs tingsrätt i sin frånvaro.

– De tre syns på filmen och rör sig kring de två män som avrättas. Det är dock inte de som håller i kniven, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström till SVT Nyheter Väst.

– De har en något mer perifer roll än de som redan dömts, tillägger hon.

Kan befinna sig utomlands

Det handlar inte om någon ny händelse utan har så kallad målsamband med den tidigare domen. De tre är på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till terroristbrott.

Häktningsförhandlingar hålls i morgon eftermiddag. Om de tre blir häktade kan Agnetha Hilding Qvarnström sedan begära dem efterlysta för att få dem gripna och förda till Sverige för rättegång.

Svenska medborgare

De tre är svenska medborgare men Qvarnström vet inte var de befinner sig just nu.

– Det vet jag inte men jag kan anta att de finns i Syrien eller Irak eller liknande, säger chefsåklagaren till SVT.

Det var i mitten av december som två män från Göteborg dömdes till livstids fängelse för att ha begått terroristbrott i Syrien. Den tyngsta bevisningen fanns i ett skrämmande bildmaterial som visade hur två män fick sina halsar avskurna.

Hört dödsryktet

Enligt tidigare uppgifter i sociala medier är de nu tre aktuella personerna döda. Något som chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström också hört, enligt TT.

– Jag vet det, men vi har inte bekräftade uppgifter om att de här personerna inte är vid liv. Och då betraktar jag dem som alltjämt levande, svarar hon TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordömda göteborgare

Mer i ämnet