Foto: SVT

Kokosnötterna i Ätran är ett mysterium

Uppdaterad
Publicerad

I över ett år har makarna Kristensen hittat kokosnötter i ån Ätran. Men varifrån nötterna kommer är höljt i dunkel.

Det var för ett år sedan som makarna upptäckte kokosnötter i Ätran, som flyter förbi deras tomt. Nötterna kommer flytande med strömmen och fastnar i gårdens kvarngaller.

– Vi trodde det var en engångsföreteelse. Men sen kom det fler i julas och då förstod vi att det var något lurt, berättar Niels.

Kokosnötterna i Ätran

60-70 stycken

I över femtio år har makarna Erna och Niels Kristensen bott på sin gård i Skägga utanför Åsarp i Falköpings kommun. De kom hit från Danmark på 1950-talet för att leva livet som lantbrukare i Västergötland.

Niels pekar ner mot Ätran som gränsar till parets tomt. Han berättar att det totalt kommit 60-70 stycken kokosnötter flytande. De kommer ofta en och en.

Går att äta

Niels har gjort efterforskningar och hör sig för om det är någon som känner till nötterna, men utan resultat. Någon verksamhet uppströms som hanterar kokos tycks inte finnas.

En del av nötterna har ruttnat inuti, men många tycks vara helt färska så de har kommit till användning.

– Jag gröpte ur dem och gjorde kokosflingor och använde till bakning, berättar Erna.

Det är inte säkert att alla Ätrans kokosnötter fastnar i just Skägga. Stora delar av ån rinner vid sidan av kvarnen söderut mot Falkenberg och havet.

Kontakta oss

Vet du varifrån kokosnötterna kommer?

Maila oss på vastnytt@svt.se eller ring på 031-837260

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kokosnötterna i Ätran

Mer i ämnet