Foto: SVT

Västkusten skräpigast i Europa

Publicerad

Västkusten är ett av de värst drabbade områdena när det gäller marin nedskräpning.

I Sverige finns en hotspot av marin nedskräpning – den svenska Bohuskusten – som är ett av de värst drabbade områdena i hela Europa, det framgår av Skräprapporten som stiftelsen Håll Sverige Rent presenterar på fredagen.

80 procent av skräpet längs med kusten uppskattas komma från havet.Hela 8000 kubikmeter skräp spolas upp varje år på den bohuslänska kusten, men detta är bara en bråkdel. De stora massorna finns kvar ute till havs, uppskattningsvis finns 85 procent av skräpet kvar i havet.

– Det är framförallt på land som åtgärder mot nedskräpningen av Nordsjön måste genomföras. Vår rapport visar att det mesta av skräpet i havet kommer från vanliga konsumenter, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent i ett pressmeddelande.

Mest plast och frigolit

Håll Sverige Rent har analyserat skräp som samlades in från stränder vid Strömstad, Göteborg och Helsingborg 2014. Analysen visar bland annat att majoriteten av skräpet består av produkter av plast och frigolit, och tar mer än 100 år att bryta ned. Fiskar, fåglar och sälar misstar ofta plastbitar för mat och på så sätt hamnar skräpet i deras magar.

Lördagen den 18 april genomförs också kusträddaraktioner i Göteborg och Strömstad, där frivilliga deltar för att städa kusten från skräp.

Vanligaste skräpet på västkusten

1.Plastbitar

2.Plastförpackningar

3.Bomullspinnar

4.Förpackningar av kartong

5.Rep, snören och nät

6.Kapsyler och lock av plast

7.Plastflaskor

8.Engångsmuggar och –glas

Källa: Skräprapporten 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.