Foto: Privat.

Bakade tusentals tunnbröd – drog till Kreta

Uppdaterad
Publicerad

Det tog ett år, massor av ideellt arbete och närmare 2000 paket med tunnbröd. Men till sist blev drömmen verklighet – och ett gruppboende i Dorotea kunde ta personalen med sig och dra till Grekland.

På gruppboende 10 i Dorotea bor Emma, Gunborg, Per och Erling – ett gäng som gillar att resa utomlands. Men det är inte helt enkelt att åka, för personalen måste följa med och kommunen har inte råd.

Därför har personalen bakat tunnbröd på sin fritid i ett år. Närmare 2000 paket har de bakat och sålt för att kunna spara pengar till resan. För några veckor sedan kunde de äntligen åka iväg.

Vad är det bästa med Grekland?

– Att äta god mat. Grekisk sallad! säger Emma Hamberg.

Bara viljan sätter gränser

Förutom god mat, blev det även mycket solande och badande. Dorotea kommun har ställt upp med lön och traktamente, men resekostnaderna har de boende och personalen stått för själv. Rådet till andra som är sugna på att åka är att kolla upp hotellen noga så att de är handikappanpassade.

– Det är bara viljan som sätter gränserna! säger Marlene Rönnberg som jobbar på boendet.

 Även om det var skönt att komma hem – så längtar vissa redan bort igen.

– Ja, jag vill ta en sista minuten. Jag kan gärna åka i morgon, säger Emma Hamberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.