En ambulans under utryckning. Foto: TT

Brukare till sjukhus efter knivdrama

Uppdaterad
Publicerad

En manlig brukare ska vid sin dagliga verksamhet ha fått tag på en kniv och skurit sig själv i magen.

Personal inom omsorgen i Umeå anmäler nu händelsen som ett missförhållande till kommunen.

Det var den 25 augusti vid lunchtid som ett knivdrama ägde rum på ett LSS-boende i Umeå kommun.

Personal och brukare skulle diska, men när personalen vände ryggen till för att ställa undan disk hörde de att brukaren ropade ”Aj”.

Stack sig själv i magen

Mannen ska då ha fått tag på en kniv som legat på diskbänken och sedan stuckit sig själv med den i magen. Brukaren ska genast ha dragit ut kniven, men samtidigt fått kraftiga blödningar från såret. Enligt lex Sarah-rapporten var såret cirka tio centimeter djupt vilket gjorde att mannen fick föras akut till sjukhus.

Ambulans tillkallades snabbt och personalen vid boendet hjälpte  till att hålla blödningen under kontroll tills dessa att hjälp kom till platsen.

Brukaren röntgades och man kunde konstatera att muskler och inre organ klarat sig. Läkare sydde ihop såret och mannen kunde återvända inte långt senare till boendet. 

Ändrar rutiner

Nu beslutar enhetschefen för boendet att vassa föremål i fortsättningen kommer att låsas in och att rutiner kring knivar och köksarbete behöver förtydligas för att en liknande händelse inte ska uppstå igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.