Foto: TT

Krävs på närmare en miljon

Uppdaterad
Publicerad

En man i Umeå döms att betala tillbaka drygt 700 000 kronor för felaktigt utbetalda bidrag – plus 260 000 kronor i ränta – till Försäkringskassan. Mannen har fått bland annat barnbidrag och föräldrapenning utbetalt under flera år, utan att ha rätt till det.

Mannen har enligt Försäkringskassan uppgett att hans fru bott utomlands, men arbetat för en svensk biståndsorganisation sedan 2004. Det gav familjen rätt till bland annat barnbidrag, föräldrapenning bostadsbidrag.

En kontroll visade däremot att så inte var fallet. KVinnan och barnen bodde mycket riktigt utomlands, men organisationen som kvinnan skulle ha jobbat för har inte betalat henne någon lön. Organisationen startade dessutom först året efter att kvinnan skulle ha börjat sin anställning där.

Mannen döms i en så kallad tredskodom – det vill säga utan att mannen själv närvarat vid förhandlingen eller inkommit med svaromål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.