Foto: SVT.

Flyktingmoduler säljer som smör i solsken

Uppdaterad
Publicerad

I Lycksele byggs just nu flyktingboende i modulform – byggbaracker som kan stå i minst tio år. Och efterfrågan är stor i hela landet.

Brandkraven och isoleringskraven är bättre än för en byggbod. Något som gjort att det går bra för byggbarackerna i modulform.

– Köparna vill helst ha dom i förra veckan, och flera ringer om och om igen. Dom säljer sig själv, säger Christer Hedlund vd för Max Moduler i Lycksele.

#flykt

Skeppar till Skåne

Företaget tillverkar främst byggbodar men har nu tänkt om  och bygger nu flyktingmodeller. Det tar tre veckor att bygga en modul som rymmer fyra personer.

– Först sa vi nej till en stororder på 3000 kvadratmeter till Migrationsverket. Men nu bygger vi för fullt, även det började bli jobbigt med alla kommuner som ringde, säger Hedlund.

Fem beställningar har fått klartecken, och den första går till Skåne om några veckor. Det gäller 25 moduler med plats för drygt 75-100 flyktingar.

Skulle lätta trycket för de ensamkommande

Vindeln är en liten kommun som satsar på flyktingmoduler. De har mark centralt i samhället och vill nu köpa.

– Vi hoppas kunna få modulerna relativt snabbt. Redan till årsskiftet borde 17 moduler vara placerade här i Vindeln, säger Mats Bohlin, socialchef i kommunen, och menar att trycket på boendesidan skulle lätta betydligt när det gäller de ensamkommande flyktingbarnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet