Foto: SVT Design

Hagamannen överklagar vistelseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Hagamannen släpps ut ur fängelset den 28 juli, men förbjöds att vistas i områden kring Umeå det första året i frihet. Det är ett beslut som han nu överklagar.

Hagamannen dömdes 2006 till 14 års fängelse för mordförsök och flera grova våldtäkter och våldtäktsförsök i Umeå.

Planen är att han efter knappt tio år i fängelse släpps villkorligt den 28 juli. Ett av villkoren för hans frigivning är att han inte får vistas i områden kring Umeå under det första året – på grund av hotbilden mot honom.

Överklagar

Men nu överklagar han alltså det förbudet.

”Jag vill överklaga beslutet av det geografiska området så att det tas bort eller åtminstone minimeras till brukligt i liknade fall. Samt att större resurser sätts in för att stärka ett socialt nätverk på längre sikt i hemkommunen. Det bör även vara frivilligt att delta i eventuellt program på frivården”, skriver han i sin överklagan.

”Det finns inte någon forskning eller utredning som styrker att begränsningen av ett geografiskt område skulle hjälpa återanpassningen. Däremot så finns ett flertal studier som visar på hur viktigt ett socialt och tryggt kontaktnät kan underlätta återanpassningen och minska eventuella risker”, skriver han vidare.

”Udda ärende”

– Vi har ett överklagande som vi ska pröva. Jag vet inte när det blir, jag vill ha in ett yttrande från åklagaren först, säger rådman Dag Engström vid Umeå tingsrätt.

Vad som avgör utfallet vill inte Engström gå in på.

– Jag vill inte gå in på prövningen som sådan. Det är ett udda ärende, jag har aldrig sett något liknande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.