Foto: TT/SVT.

Regn och kyla hyllas av allergiker

Uppdaterad
Publicerad

Maj har dominerats av regn och kyla. Många är besvikna på vädret – men pollenallergikerna jublar över vårvädret.

Mätstationen på universitetssjukhusets tak visar på låga pollennivåer.

Den kalla och regniga vårvädret faller kanske inte alla i smaken, men för de som är allergiska mot pollen har det varit en bra vår.

Biologen Jan-Erik Wallin har hand om den mätstation som finns på Norrlands universitetssjukhus. Han konstaterar att detär en lindrig vår för de som är känsliga för pollen.

Ren luft

– Det är perfekt för allergikerna. Det är betydligt färre pollen i luften på grund av varannandagsregnvädret, säger Wallin.

Regnet spolar ren luften från partiklar och pollen vilket är bra för den som är känslig – men än är det för tidigt att ropa faran över.

– Pollenspridningssäsongen blir lite längre eftersom björkarna väntar på bättre väder. Så får vi en varmperiod kommer pollenhalterna att öka.

Det är inte bara vädret som lindrar pollenhalterna. Björkarna blommar sällan kraftigt två år i rad och förra året var det ovanligt mycket blommor på björkarna.

Klimatförändringar har gjort säsongen längre

Generellt sett har dock pollensäsongen blivit längre. Mätstationen på Norrlands universitetssjukhus har funnits sedan 1979 och pollenspridningen börjar tidigare och ger en längre säsong.

– På grund av klimatförändringen har säsongen blivit ungefär en månad längre, säger Jan-Erik Wallin.

Här hittar du senaste väderprognosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.