Foto: Tommy Forsgren/SVT

Mordrättegång kan återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha mördat en journalist i Lycksele ifrågasatte flera punkter i den rättpsykiatriska undersökningen som gjorts av honom och ärendet gick vidare till Socialstyrelsens rättsliga råd. Nu instämmer de i den tidigare bedömningen, det skriver Folkbladet.

Den rättpsykiatriska utredning som tidigare genomfördes på den 29-åriga mannen som misstänks ha mördad en journalist i Lycksele tidigare i år visade att mannen är tillräckligt frisk för att kunna dömas till fängelse.

Denna bedömning ifrågasattes senare av både 29-årigen och dennes advokat vilket ledde till att Socialstyrelsens rättsliga råd nu granskat ärendet. Bland annat ansåg 29-åringen att utlåtandet baseras på en rad felaktiga uppgifter och slutsatser. Den misstänkte mannen hävdade också att den rättspsykiatriska undersökningen har en stor betydelse för vilket straffmätningsvärde gärnigarna har och vilken påföljd han ska få.

Journalistmordet i Lycksele

Fastställer tidigare bedömning

Lycksele tingsrätt beslutade därför den 10 juli att de skulle inhämta ett yttrande från Socialstyrelsen, vilket nu är gjort.

Rådets bedömning överrensstämmer med det tidigare fastställandet, det vill säga att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning, det skriver Folkbladet.

Den första delen av rättegången i Lycksele tingsrätt avslutades den 4 juni. Den avbrutna förhandlingarna kan nu återupptas med det preliminära datumet 21 augusti.

– I nuläget roddar vi fortfarande. Om förhandlingarna krockar medandra så kan rättegången hållas i Umeå, säger Malin Örnehult vidLycksele tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet