Drogen är en så kallad nätdrog och kan ligga bakom dödsfall i länet. Foto: Polisen Västerbotten.

Ny nätdrog ökar bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren gick polisen ut och varnade om en ny nätdrog som börjat synas i Umeå. När fältgruppen för några veckor sedan hittade flera unga personer utslagna, oroas man nu över att fler kommer vilja prova.

– Vi hittade dem utanför en galleria, förmodligen hade de tänkt ha en trevlig kväll, men att det slutade med att de i stort sett sov och var icke kontaktbara, säger Barbro Hedman vid fältgruppen i Umeå.

Riskerar att sluta andas

Xanor-stavar, det är den nya livsfarliga drogen som dykt upp i missbrukskretsar och bland unga vuxna i Umeå. Personerna som använder drogen får en lugnande effekt, och i kombination med andra droger, såsom exempelvis alkohol kan påföljden vara rent livsfarlig.

– För det första blir man väldigt dåsig av den, men man kan också sluta andas och få psykoser.

Fältgruppen oroade

Användandet har ökat kraftigt under sommaren, något som nu oroar fältgruppen i stan.

– Men den här tabletten tillverkas av många olika leverantörer, därför är det jättesvårt att veta vad det är för innehåll och vilken styrka tabletten har, så det är väldigt farligt att ta den här, säger Barbro Hedman.

Spice minskar

Under förra sommaren och hösten förekom nätdrogen Spice i stor utsträckning, men användandet tycks ha minskat. Nu oroar man sig istället för att Xanor-stavarna ska sprida sig bland de unga.

– Som det ser ut just nu så är det väldigt utbrett, och det är inte bara en stadsdrog. I och med att det går att beställa via nätet så har det ingen betydelse egentligen var man bor, säger Barbro Hedman.

Varnar föräldrar

Nu vill man varna alla som inte förstår innebörden av att använda preparatet, och uppmana föräldrarna att vara uppmärksamma.

– Det är jätteviktigt att vi vuxna hjälps åt och att vi rör oss i de miljöer där ungdomar befinner sig. Skaffa kunskap och prata med våra ungdomar, säger Barbro Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.