Områdeschefen: ”Köerna till BUP ska bort”

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiderna till BUP är bekymmersamma, men redan till våren ska problemen vara lösta, det säger verksamhetsområdeschefen Jennie Liling Ståhl.

Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Västerbotten har under flera år haft problem både med arbetsmiljön och med långa väntetider för barn och unga. 2015 ser man till exempel ut att för femte året i rad missa regeringens mål om ett snabbt första möte och en snabb första behandling. Bara 38 procent av patienterna hade till och med juli fått ett första möte med BUP inom 30 dagar.

– Det är klart att siffrorna inte är godtagbara. Men vi tittar inte bara på siffrorna, utan på hur många vi kunnat träffa så snart som möjligt, säger Jennie Liling Ståhl, verksamhetsområdeschef medicin.

#hurmårdu

Köerna ska bort

Under hösten ska BUP införa ett nytt arbetssätt där personalen ska hinna träffa fler patienter per dag och på så sätt ska köerna bort och väntetiderna bli kortare. Redan till våren hoppas ledningen att tillgängligheten ska vara bättre. Från fackligt håll menar man att det kan bli svårt att hinna med fler patienter, när man redan idag har svårt att klara av arbetsbördan, men Liling Ståhl menar att det handlar om att bli tydligare med vilket uppdrag BUP har.

– Man kanske har nischat in sig på för små patientgrupper som förvisso haft stora behov, men som tagit tid från andra patienter.

Ekonomin god

Att BUP Västerbotten missar regeringens mål om att ta hand om barn och unga som mår dåligt extra snabbt, innebär att man inte får vara med och dela på regeringens extraanslag. För 2015 finns 180 miljoner att dela på för de landsting som klarar målen. Men det gör inte så mycket enligt Liling Ståhl. BUP har en god ekonomi och problemen beror inte på resursbrist säger hon.

– De pengarna påverkar inte verksamheten överhuvudtaget. BUP har en god ekonomi med de resurser de kräver och behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#hurmårdu

Mer i ämnet