Foto: Patrick Trägårdh/SVT

Polisen berättar om olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tagna polischefer berättade om den tragiska olyckan där en polis omkom och en skadades. – Jag har varit polis i många år, nästan 35 år, och det är en av de absolut svåraste stunderna jag varit med om, sade Klas Johansson, regionpolischef.

Efter trafikolyckan i Fredrika natten mot torsdag där en polis omkom och en blev svårt skadad, kallade polisen till presskonferens i Umeå klockan 12.00. Vid pressträffen deltog regionpolischef Klas Johansson och kommenderingschef Thomas Nilsson.

– Som ni förstår är det här en sorgens och förstämningens dag hos polisen, särskilt hos oss i region Nord, inledde Klas Johansson.

Polis död efter biljakt

Han återberättade skeendet i stort. Två poliser har varit inblandade i trafikolyckan, en av dem ligger allvarligt skadad på sjukhus och den andra har avlidit i tjänsten.

– Det här är en väldigt stor förlust för oss inom polisen. Jag har varit polis i många år, nästan 35 år, och det är en av de absolut svåraste stunderna jag varit med om.

Körde genom poliskontroll

Thomas Nilsson, kommenderingschef över insatsen, berättade vad som var upphovet till polisjakten: en rutinartad trafikkontroll i Örnsköldsvik.

– Det var vid en trafikkontroll vid tretiden i Västernorrland, som en personbil kom och körde rakt igenom kontrollen. Man följde då efter bilen, först längs E4. På olika vägar hamnar man sedan i Fredrika, sade Thomas Nilsson.

– I Fredrika var det en svag vänsterböj vid en bro över ett vatten. Där har både den bil man efterföljde och polisbilen kört rakt fram. På så sätt har man landat i vattnet, båda bilarna har landat på taket, sade Thomas Nilsson.

Han uppger att det ganska snabbt kom ytterligare polisbilar till platsen, och även räddningstjänst var snabbt på plats. Sedan anlände även ambulanshelikopter.

– Man noterade snabbt att båda kollegorna var illa däran. Den ena kunde andas självständigt, den andra jobbade man hårt med under en period för att rädda livet. Men tyvärr gick inte det att rädda. Man konstaterade att kollegan var avliden strax före klockan fem, sade Thomas Nilsson, kommenderingschef.

Efter olyckan har polisen organiserat sig i två staber, en i Västerbotten och en i Västernorrland, för att hantera det efterföljande arbetet.

– Det är ju så att kollegorna hör hemma i Västernorrland, de har utgått från Örnsköldsvik. Där arbetar man i huvudsak med att omhänderta all inblandad personal, och så även här i Västerbotten, sade Thomas Nilsson.

Kunde inte förhöras

Nu pågår ett antal utredningsåtgärder för att ta reda på vad det är som hänt i detalj.

– Det gäller både själva trafikolyckan och de brott som den misstänkte föraren är misstänkt för. I nuläget är han gripen. Han var så pass påverkad att man inte kunde hålla förhör inledningsvis.

Föraren är misstänkt för en rad trafikrelaterade brott. Det gäller grov olovlig körning, rattfylleri, vårdslöshet i trafik, med mera, enligt Thomas Nilsson.

– Nu ligger vårt huvudfokus på att ta hand om oss själva i den här svåra stunden, men även att fullfölja utredningsarbetet som handlar om trafikolyckan och den gripne personen, sade Thomas Nilsson.

Mannen beskrivs som känd av polisen sedan tidigare. Vid polisjakten, som pågick cirka 30-40 minuter, fanns planer att stoppa bilförarern genom att lägga ut spikmatta, i ett samarbete mellan polisen i Västernorrland och Västerbotten. Men sedan inträffade olyckan.

På frågan om mannen var misstänkt för något särskilt brott vid inledningen av biljakten, svarade Thomas Nilsson:

– Exakt vad man sett och hört eller misstänkt är jag inte beredd att svara på just nu. Men han har kört rakt igenom en poliskontroll, och man har beslutat att följa efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter biljakt

Mer i ämnet