Vindelälvsskolan i Sorsele står tom efter ett bombhot. Foto: Privat

Skolor i Sorsele utrymda efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Vindelälvsskolan i Sorsele utrymdes vid lunchtid på måndagen efter ett bombhot mot skolan. Alla elever har skickats hem. En kort stund senare utrymdes resten av kommunens skolor.

– Vi har utrymt skolan för att vi fick ett mejl via sociala medier. Det är inte ett direkt uttalat bombhot men det var ett hot mot skolan, säger Else-Maj Liljeholm som är rektor för förskolan till sexan.

Hotet ska ha kommit via mobilappen Jodel, precis som på Örebro universitet under helgen. Även i Gävle inom uppgifter som samma typ av hot under måndagen. Vindelälvsskolan personal blev varse hotet vid lunchtid efter att en elev visat en av lärarna. Då kontaktade skolan polisen.

– Vi tog det säkra före det oskära. Vi har pratat med polisen och de är på väg hit. De rekommenderade att vi skulle utrymma, säger rektor Liljeholm.

Omkring 270 elever

På skolan som driver verksamhet för barn från fem år och upp till gymnasiet går omkring 270 elever. Alla har utrymts och de flesta skickats hem.

– De som är kvar, de som väntar på skolskjuts, tar vi till en annan lokal, fortsätter hon.

Hur känns det här?

– Det känns inte alls bra, men barnen är lugna och personalen lugn, säger Else-Maj Liljeholm.

Alla skolor utrymda

Strax efter att Vindelälvsskolan utrymts togs beslut om att utrymma även skolorna i Ammarnäs och Blattnicksele.

Det visade sig i mejlet att man inte pekat ut någon specifik skola utan en skola i Sorsele. Då valde vi att utrymma även Ammarnäs och Blattnicksele, säger Else-Maj Liljeholm.

Totalt rör det sig om omkring 400 barn som evakuerats.

Samtidigt har kommunens krisgrupp samlats i kommunhuset.

Håller öppet som vanligt

Under kvällen meddelade Sorsele kommun att skolorna kommer att hålla öppet som vanligt under tisdagen.

”Vakthavande befäl har gjort bedömningen att det hot som riktats mot skola i Sorsele kommun inte är att bedömas som allvarligt. Polisens bedömning är att skolorna kan öppnas imorgon”. så skriver man bland annat på kommunens hemsida.

Skolan ska sökas igenom

Kommunens personal kommer att söka igenom Vindelälvsskolan innan den öppnas igen. Anledningen till att endast Vindelälvsskolan söks igenom är att polisen bedömt att det var den skolan som avsågs i hotet.

Bedömningen är att hotat är ett bus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.