Foto: Janerik Henriksson TT/SVT

Större barngrupper väntar i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

För- och grundskolan i Umeå måste spara 30 miljoner kronor nästa år. Det beslutades när budgeten klubbades på torsdagen.

– Kommunen har en kärv ekonomi. Det blir fler elever och vi måste klara löneökningarna, säger Moa Brydsten (S) ordförande i för- och grundskolenämnden.

De största nedskärningarna kommer att ske inom förskolan. 18 miljoner tas därifrån vilket bland annat innebär att barngrupperna blir större. Kommunens mål att nå 15 barn i snitt per barngrupp ser allt mer avlägset ut. I mars i år låg snittet på 16,6 barn per avdelning.

– Målsättningen finns fortfarande kvar men 2016 finns inte möjlighet att prioritera förskolan, säger Moa Brydsten.

”Varje krona används”

Personalen är den största kostnaden och personaltätheten förväntas bli sämre.

– Det var ett jättetungt beslut att ta. Vi vet att varje krona används och verksamheten är så viktig för Umeås utveckling, säger Moa Brydsten.

Förra gången nämnden tvingades spara drabbades grundskolan. Då fredades förskolan. Men inte den här gången alltså.

– Vi kände att vi inte kan spara mer på grundskolan. Den kan inte belastas mer, säger Moa Brydsten.

Införandet av Lärum

För- och grundskolans IT-budget anpassas med 5,5 miljoner. Införandet av lärplattformen Lärum har inneburit kostnader för dubbla system för framför allt frånvarohantering och mejl men de kostnaderna räknar kommunen ska försvinna 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.