Foto: TT

Mjölkdrickandet ökar bland svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkdrickandet ökar, importen minskar och svenskarna äter allt mer mjölkprodukter. På tre år har den svenska konsumtionen ökat med motsvarande 5,3 kg mjölk per person, det visar ny statistik.

För första gången på många år visar statistiken att svenska mejeriprodukter tar marknadsandelar från importerade produkter. Under årets första åtta månader har den totala andelen importerade mjölkprodukter minskat jämfört med förra året. Det är framför allt importen av ost och yoghurt som blivit mindre.

– Andelen importerad ost har minskat med drygt en procent och yoghurten med 2,5 procent. Det kan låta lite, men dels är året inte till ända plus att det är första gången på 15 år som importen minskar, säger Lennart Holmström, expert på marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk.

Fler dricker mjölk

Dessutom har konsumtionen av dryckesmjölk ökat.

– Folk har alltid ätit och druckit mjölkprodukter, men typen av produkter har varierat. På senare tid har till exempel konsumtionen av kvarg och ost ökat och dryckesmjölken minskat, men nu ökar även konsumtionen av dryckesmjölk, säger Lennart Holmström.

Trendigt med kvarg

Totalt sett har konsumtionen av mjölkprodukter ökat sen mitten av 90-talet och nu köper hälso- och trendmedvetna svenskar allt mer kvarg, ost och yoghurt. På tre år har ostkonsumtionen ökat med 1,7 kg per person, vilket motsvarar nästan 17 kg mjölk per person.

– 64 procent av den ost vi äter och 45 procent av yoghurten vi konsumerar är fortfarande importerad, säger Lennart Holmström.

Statistiken är framtagen är LRF Mjölk och Statistiska Centralbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.