Vilhelmina flygplats hotad

Publicerad

Vilhelmina flygplats är hotad, det säger kommunalrådet Åke Nilsson (S). Banan saknar rätt klassificering för de plan som flyger till destinationen. Innan dispensen går ut måste flygplatsen flyttas.

– Idag har vi en dispens på flygplatsen så vi flyger med lite större maskiner än vad klassningen på flygplatsen godkänner och får vi ingen förlängning på dispensen så kommer vi få problem att flyga med den trafik vi har, säger kommunalråd Åke Nilsson (S).

Det är banlängd och bredd som gör att plan över kategori 2C egentligen inte ska få landa på banan

Måste hitta lösning

South Lapland Airport har på sig fram till 2017 innan regelverket ändras. Innan dess behöver Vilhelmina kommun, som äger flygplatsen, hitta en långsiktig lösning. Ett alternativ är att flytta flygplatsen 500 meter.

Nu hoppas kommunen få hjälp med pengar till en sådan flytt. Något som diskuterades när Sveriges infrastukturminister Anna Johansson (S)besökte Vilhelmina i veckan.

– Ambitionen är att ha goda förbindelser i hela landet. Det ska förhoppningsvis vara hoppfullt, men jag vågar inte svara för Vilhelminas del just nu, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.