Foto: SVT.

Vindkraftsbolagen blöder pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det går tungt för vindkraftsföretagen. I princip alla bolag som verkar i Västerbotten har det tufft.

321 nya vindsnurror installerades runt om i landet under förra året. Men i år har utbyggnadstakten har sjunkit rejält. Det är det låga priset på el som är den stora bromsklossen och det är röda siffror hos i princip alla länets vindkraftsbolag.

Ett exempel är Umeå energis dotterbolag, Sol vind och vatten, som förra året omsatte 24 miljoner kronor och gjorde en förlust på 14 miljoner.

– Jag tror på vindkraften på lång sikt, men i nuläget är vi i en dipp på grund av de låga elpriserna. När man investerar i energi så ser man det på lång sikt, ett 20-25-årigt perspektiv. Under det tiden kommer priserna gå både upp och ner,  säger Eva Lendic Edlund, vd Umeå Energi elhandel.

Bra för konsumenterna

Även om de stora bolagen står pall för en sådan här nedgång så tror Lendic Edlund att även de mindre aktörerna inte drabbas alltför hårt, så länge prisraset inte blir allt för långvarigt.

– Jag tror de flesta har prissäkrat sin produktion, då påverkar inte de här dipparna på det sätt man kan tro när priserna sjunker så kraftigt, menar hon.

Det finns vinnare även om det för närvarande går tungt för bolagen.

– Det är ju bra för oss som konsumerar el, att vi är i det här läget kan vi tacka inte minst utbyggnaden av vindkraften för, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.