Får stanna – tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Utvisningshotet mot pizzabagaren Iza har fått stor uppmärksamhet i hela landet. Idag fick han beskedet att utvisningen skjuts upp tills vidare.

Hans fall har fått stor uppmärksamhet i sociala medier i hela landet. Trots tio år i Sverige och trots jobb och arbetstillstånd som skulle förnyas hotades han av utvisning till Jordanien. I morse skulle han ha infunnit sig hos Migrationsverket i Sundsvall  med en flygbiljett. 

Anstånd till i höst

Men vid halv nitotiden ringer Migrationsverket och meddelar att han får stanna tills dess att ärendet avgjorts.

Fallet Iza

– Det var ett skönt besked. Jag har sovit dåligt och varit rädd för att bli ivägskickad. I mina mörka stunder trodde jag att polisen skulle vänta på mig och skicka iväg mig direkt, berättar han.

När Migrationsverkets beslut blev känt började telefonerna att ringa. Kunden och vännen Anders Gissberg var en av de som kom förbi och gratulerade med en kram.

– Självklart måste han få stanna. Det handlar om en byråkratisk miss som inte Iza borde lida för, det är orimligt, säger han.

Prövning i höst

Beskedet till Yahya Damlkhi, även kallad ”Iza” är att hans fall ska avgöras i samband med frun och hans dotters asylprövning i höst. Britt- Inger Andersson är beslutsfattare vid Migrationsverket.

– Vi har funnit att det är rimligt att hans fall prövas sedan den övriga familjen prövats och det kommer att ske i höst, men vad som sker därefter kan jag inte uttala mig om idag, säger hon.

Iza har varit i landet i tio år och ansökt om asyl. 2012 fick han arbete och har haft arbetstillstånd sedan dess. När det skulle förnyas efter två år visade det sig att hans arbete inte hade utannonserats, något som lagen kräver. Han skulle enligt ett domstolsbeslut utvisas idag, men får alltså stanna tills ärendet avgjorts.

Byråkratisk miss

Den byråkratiska missen var att Arbetsförmedlingen först gav besked att det inte var nödvändigt med en utannonsering av tjänsten, vilket visade sig vara avgörande. Under sin väntan på ny prövning får han inte arbeta.

Izas advokat Terfa Nisébini skickade in en begäran om verkställighetshinder i fredags och väntade sig besked under måndagen. På tisdagmorgonen ringde Migrationsverket till Iza och sa att han inte behövde komma till mötet som skulle börja en halvtimme senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Iza

Mer i ämnet