Läste 380 patientjournaler

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst 380 tillfällen tog hon sig in i patienters journaler. Idag inleddes rättegången med en landstingsanställd som åtalats för omfattande dataintrång.

Förhandlingarna vid Ångermanlands tingsrätt i Örnsköldsvik väntas pågå under fyra dagar. Det är ett omfattande material ska gås igenom med 40 målsägande som alla har utsatts av dataintrång i sina patientjournaler av en anställd på landstinget.

Granskade assistenter

Dataintrång på sjukhus

Gemensamt för flera av de som utsatts för dataintrången är att de antingen jobbat eller sökt jobb hos den åtalade kvinnans handikappade dotter. Kvinnan förklarar själv i rätten att hon gjort det för att undersöka de anställdas sjukskrivningar eller för att granska arbetssökande assistenter. Anna-Karin Gidlöf och Lejla Burland är två assistenter som dök upp i loggarna när polisutredningen startade förra året.

– Det känns olustigt. Man har känt den här personen i så många år. Jag har fått en förklaring till varför hon gjorde det men den stämmer inte, säger Anna-Karin.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att det kan gå till så här rent sekretessmässigt. Man känner sig kränkt och man litar inte på vården längre. man tänker sig för innan man söker hjälp, säger Lejla.

Litar inte på sekretessen

Lejla ville ta hjälp av kurator för att bearbeta intrånget i hennes journal men valde att låta bli.

– Jag hade gärna kunnat prata med någon om det här men jag känner att jag inte litar på att informationen stannar inom vården. Därför väljer jag att bearbeta det här själv.

Vid minst 380 tillfällen under nästan fem år ska en före detta landstingsanställd olovligen ha läst patienters journaler. Hos en person har 78 inloggningar registrerats. Åtalet gäller dataintrång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dataintrång på sjukhus

Mer i ämnet