Isabelle Sandström har själv blivit utsatt för en nätpedofil.

Virtuella våldtäkter allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Sexuella övergrepp mot barn på nätet blir allt vanligare och flickor runt om i hela landet drabbas. Isabelle Sandström, från Sundsvall, har själv blivit utsatt och nu ska hon ut i skolorna och berätta om det.

Isabelle Sandström vara bara 13 år när hon blev kontaktad via nätet.

– Jag fick ett mejl på lunarstorm av en tjej som utgav sig för att heta Alexandra och var 24 år. Hon skrev och tyckte att jag såg väldigt bra ut och hon ville hjälpa mig att fixa modelljobb. Ja, jag var ju lite osäker, så jag sög ju åt mig det här som en svamp, berättar Isabelle Sandström.

Träffa massör

Komplimangerna fortsatte, men det kom också krav på alltmer lättklädda bilder. ”Alexandra” ville att hon skulle ta bilder med mer åtsittande linnen för att visa sina kroppsformer. Varningsklockor började ringa för Isabelle.

– Sen så började det istället att komma erbjudande att jag skulle gå på några dejter och jag skulle träffa nån massör nere i Sundsvall som skulle få massera mig vart han ville också skulle jag få betalt för det.

Det visade sig att det var den så kallade Alexandramannen, som tagit kontakt med Isabelle. Han förgrep sig på minst 58 unga flickor och dömdes för våldtäkt och grova sexövergrepp. Sina offer kom han i kontakt med via nätet. Isabelle minns när det avslöjades.

– Jag vart ju fruktansvärt äcklad. Det var ju som en våg som sköljde över en igen. Jaha, oj, det var inte en tjej. Hur kan det inte ha barit det? Det var lite svårt att ta in... Och det var ju då jag förstod också att den här massören som ”Alexandra” ville att jag skulle träffa, det var ju han själv.

Allt grövre hot

Isabelle drog sig ur i rättan tid. Ofta är det osäkra, unga tjejer som blir utnyttjade.

– Just den åldern när du ligger precis mellan att vara barn och vuxen, så har du en osäkerhet. Man vet inte riktigt vem man ska eller vill vara i det där fallet och får man då den här bekräftelsen att man är fin, för det handlar ju väldigt mycket om utseende i den åldern och då tror jag att det är lätt att snärja in en tjej på det sättet, menar Isabelle Sandström

Caroline Engvall har precis skrivit en bok som heter Virtuell våldtäkt : om unga och sexbilder på nätet. Inför arbetet med den har hon träffat både pojkar och flickor som blivit lurade att lägga ut nakenbilder på nätet.

– För en liten grupp unga så berättar de att det blir som ett beroende att skicka de här bilderna, att det blir värre och värre och att man triggar varandra att klä av sig ännu mer och också får grövre hot från förövaren att om du inte skickar de här bilderna så kommer jag att sprida dem i skolan eller till dina föräldrar eller på facebook. Då är det väldigt svårt att sluta, säger Caroline Engvall.

Skämdes för mycket

De som skickat bilderna törs inte berätta för någon och tar själva på sig skulden.

– Det känner jag verkligen igen mig i. Jag gick ju och skämdes och funderade någon gång på: Ska jag berätta det här för mamma nu? Men det slutade varje gång med att jag skämdes för mycket och tyckte att det var mitt eget fel, så det vart nej på den frågan varje gång jag ställde den till mig, berättar Isabelle Sandström.

Det är nu 13 år sedan Isabelle utsattes, men övergreppen på nätet bara fortsätter. En man från Nacka dömdes nyligen för att i 110 fall ha utnyttjat barn för sexuell posering. Den så kallade nätpedofilen i Husby har åtalats för att ha utsatt 68 barn och ungdomar för grova sexuella övergrepp.

Våga berätta

För Isabelle tog det mer än tio år innan hon vågade berätta vad hon varit utsatt för. Nu vet hon hur viktigt det är att prata om nätpedofilerna och hur viktigt det är att få barn och ungdomar att förstå att det inte är deras fel att de har blivit utsatta. För första gången Isabelle ut på skolor i Sundsvall och berätta om sina erfarenheter.

– Jag hoppas någonstans att man kan påverka någon därute. Att någon tänker efter ett litet extra steg eller om någon till och med har blivit utsatt för det här att de vågar ta det vidare och prata med någon om det. Jag hoppas verkligen att det väcker medvetenhet någonstans, avslutar Isabelle Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.