Polishunden Hjalles tid efter knivattacken

Uppdaterad
Publicerad

Det var i mitten av augusti som polishunden Hjalle knivskars efter att ha tagit upp jakten på två rånare vid Erikslund shoppingcenter i Västerås tillsammans med kollegan Lars Ställ Sandberg.

Den 37-årige mannen som rånade en teliabutik på Erikslund i Västerås,  i mitten av augusti,  och som därefter knivskar polishunden Hjalle, dömdes till två års fängelse. Den andre, en 26-årig man, dömdes till dagsböter på 4000 kronor för rånet.

– Det känns bra att hunden är värd någonting i straffskalan och som åklagaren säger att djurplågeriet är fängelsegrundande, säger Lars Ställ Sandberg, Hjalles husse och kollega, vid polisen i Västmanland.

Polishunden Hjalle

Den tumultartade attacken har inte förändrat Hjalle.

– Jag tycker att han är sig lik, vi jobbar och gör allt vi ska göra. Allt från att leta försvunna personer och spåra rånare och hitta narkotika, säger Lars Ställ Sandberg.

Knivattacken har fått stor uppmärksamhet

37-åringen tilldelade Hjalle tre knivhugg, ett mot tricepsmuskeln på vänster ben som blev kluven, de andra hugget fick Hjalle i nacken och ett hugg bak i ryggen. De bägge gick in i muskulaturen.

– Jag trodde att han skulle förblöda, och att vi inte skulle hinna till Strömsholm, men nu gjorde vi det och det känns skönt. Han har ganska stor betydelse, han är min närmsta partner och den jag jobbar med dygnet runt och är med mig dygnet runt, säger Lars Ställ Sandberg.

Attacken på Hjalle har fått en stor uppmärksamhet i hela Sverige. Okända personer har skickat presenter och brev till honom. Men att händelsen skulle få en sådan stor uppståndelse var inte väntat.

– Då var jag mest fokuserad på att Hjalle skulle komma tillbaka, och i efterhand vet man att när det händer djur saker så har det ett stort intresse och jag är väldigt tacksam för allt stöd vi har fått, säger han.

”Jag vill ha starkare skydd”

Attacken mot Hjalle har även tagits på allvar på högre instanser om ett starkare straff. I USA räknas brottet som våld mot tjänsteman.

– De kanske inte ska ha tjänstemannaskydd, men åtminstone de hundar och djur som jobbar för myndigheter som inte har valt att bli polishundar utan de gör det för våran skull och tycker att det är det roligaste som finns, de bör ha ett skydd och det har skapats diskussioner och man håller på att titta på det nu efter händelsen och vi får se vad man kommer fram till. Ett starkare skydd skulle jag vilja ha, säger Lars Ställ Sandberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polishunden Hjalle

Mer i ämnet