”Jag är så trött på de här ödesmättade berättelserna om att det är omöjligt att nå EU:s lägsta arbetslöshet”, säger Löfven. Foto: TT

Så ska Löfven nå sitt tuffa jobbmål

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven vill inte ge upp sitt mål att nå EU:s lägsta arbetslöshet. Vid Socialdemokraternas rikskongress under fredagen presenterade Löfven partiets tre nya jobblöften som ska hjälpa honom att nå målet.

Kommer regeringen att klara av sitt viktigaste jobblöfte: EU:s lägsta arbetslöshet 2020? Det finns en oro i partiet och i LO att det inte kommer att gå. Vid Socialdemokraternas rikskongress under fredagen medger statsminister Stefan Löfven att målet är tufft – till och med tuffare än när man satte det – men att det inte är läge att ge upp.

– Det här innebär inte att vi nu säger att ”nu får vi ge upp” och ”det här går inte”. Det här är bara ett bevis på att vi måste göra ännu mer – och det är precis det vi ska göra. Jag är så trött på de här ödesmättade berättelserna om att det är omöjligt, säger Löfven.

Nya regler vid upphandling

Socialdemokraterna inför nu en ny reform där man, i de offentliga upphandlingar som samhället gör, också ställer krav som bidrar till att fler kommer i arbete.

Till exempel skulle man kunna ställa krav på att långtidsarbetslösa ska anställas för att en upphandling ska göras. Liknande regler finns redan i till exempel Storbritannien.

Enligt Löfven skulle 10.000 personer kunna lyftas ur långtidsarbetslös genom systemet.

Fler utbildningsplatser

Socialdemokraterna vill också öka antalet platser i ”kunskapslyftet.” Man har redan satsat på 20.000 platser 2015 och 40.000 platser 2018 – och fler platser ska läggas till redan i höstens budget.

– Det kommer att krävas mer. De jobb som växer fram i dag är avancerade och det kräver högre ambitioner. Så de fem miljarder vi redan avsatt fram till 2018 kommer därför att växa i kommande budgetar, säger Löfven.

Ny industrikansler

Dessutom vill Socialdemokraterna satsa på att ”nyindustrialisera” Sverige för att säkerställa att landet fortsätter att vara ledande när det gäller industriell produktion.

Löfven säger att den nye industrikanslern, som utlovades i valrörelsen, snart ska presenteras och att hen får en viktig roll i arbetet med strategin för industrialisering.

Höll öppningstal

Läxhjälp till alla, en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen och ökade insatser mot mäns hot och våld mot kvinnor var några löften som Löfven tog upp i sitt öppningstal senare på eftermiddagen. Han manade också svenskarna att anstränga sig mer när det gäller utbildning.

– Svenska skolelever kommer att behöva anstränga sig ännu lite hårdare. Fler behöver känna att skolan går först, inte nästan först. Före Netflix, säger Löfven

”Kavla upp ärmarna”

Annars var det jobben som stod i fokus även i öppningstalet. Löfven uppmanade sina åhörare att ”kavla upp ärmarna” för att få fram fler jobb.

– Det här kommer att ta tid. Vårt mål är lite mer avancerat än Moderaternas enpunktsprogram: Skattesänkningar, sade Löfven.

Men Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra var inte särskilt imponerad över Löfvens utspel.

– Jag välkomnar en debatt om jobben men Stefan Löfven saknar besked om hur de ska komma till, säger hon till TT.

Fakta: S-kongressen

Socialdemokraterna håller rikskongress i Västerås 29-31 maj.

Partikongressen är Socialdemokraternas första som regeringsparti på tio år.

Ämnen: Jobbagendan och partiets organisation.

Inför kongressen har Löfven gjort ett utspel om de sjunkande skolresultaten där han använt ord som som ”ordning, disciplin och moral” och menar att det krävs en attitydförändring för att komma till rätta med svensk skolas sjunkande resultat.

Finansminister Magdalena Andersson talar söndag klockan 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.