Rök från skogsbranden utanför samhället Gammelby nära Virsbo. Foto: TT

Alla räddade från skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga av dem som var fångade i skogsbranden är nu i säkerhet uppger Fredrik Eriksson vid Mälardalens räddningsförbund till SVT.

De nio frivilliga som hade hjälpt till att köra ut vatten med tankbilar och som hade omringats av branden mellan Myckelmossen och Högmossen utanför Sala tidigare i dag är nu i säkerhet.

– De är välbehållna och mår efter omständigheterna bra, säger Fredrik Eriksson, medieansvarig vid Mälardalens räddningsförbund.

Skogsbranden i Västmanland

De ska själva ha ringt in och berättat att de blivit omringade av branden under måndagseftermiddagen. Men vid 15-tiden räddades de med en militärhelikopter. Därefter transporterades de till en fotbollsplan i Ramnäs.

– De behövde inte föras till sjukhus, eftersom de inte var skadade. De befann sig aldrig i livsfara, säger Fredrik Eriksson.

Instängda av elden

Branden är fortfarande inte under kontroll och räddningstjänsten räknar med en månads släckningsarbete och två månaders eftersläckning.

– Vi har ett nödläge. I dag är det extremt torrt och minsta lilla gnista tänder direkt, sa räddningsledare Håkan Fehne, tidigare i dag, enligt nyhetsbyrån TT.

Evakuering pågår

Just nu deltar många frivilliga i släckningsarbetet men den här gruppen kände inte räddningsledningen till, något som kan bli mycket farligt.

– Istället för att ta egna initiativ så vill vi att man ringer, säger Fredrik Eriksson på Mälardalens räddningsförbund. Just nu måste man veta exakt vad man gör för att inte råka illa ut.

På grund av den stora spridningsrisken och att branden inte är under kontroll har räddningstjänsten nu börjat evakuera boende i Gammelby.

Två specialplan från Italien på väg

Två flygplan från Italien anländer i dag. De italienska specialplanen är särskilt utformat för kraftfull vattenbombning.

– Vatten, vatten, vatten är vad som gäller i det här läget, säger Fehne enligt aftonbladet.se.

Helikoptrarna hämtar vatten från sjöar i närheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet