Busschuffören tittar på sin mobil mitt under färd på motorvägen. Foto: Läsarfilm

Polis kritisk till busschaufförens agerande

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rapportering om busschauffören som tittade på mobiltelefonen under tiden har lett till starka reaktioner i sociala medier. Många tycker att det är brottsligt, och de får stöd av polisen Lars Berglund.

– Spontant tycker jag att det är uppenbart att det skulle vara brottsligt.

Sedan ett år tillbaka är det förbjudet att använda mobiltelefoner medan man kör om det sker på ett trafikfarligt sätt, men vad som är trafikfarligt är inte alltid lätt att avgöra.

Imorse rapporterade SVT om en bussförare som använde sin mobiltelefon i tjänst, under en körning på E6:an i Göteborg. Föraren filmades av en busspassagerare när han höll mobilen i ögonhöjd under flera minuter medan han körde bussen.

SVT Nyheters Facebooksida reagerade många på nyheten. Emanuel Nilsson skrev ”jag skulle inte åka med den här oansvariga bussföraren.”. Flera andra vittnade om att de hade varit med om liknande händelser, Inga Ramsten skrev att hon har åkt med chaufförer som använt mobiltelefon: ”Säger alltid till och sedan ringer jag och rapporterar”.

”Svårt att avgöra”

Sverige är ett av få länder i EU som inte förbjuder förare att hålla i telefoner under körning. Sedan ett år tillbaka är det däremot förbjudet att använda mobiler ”på ett trafikfarligt sätt”, men vad som är trafikfarligt är inte alltid lätt att avgöra.

– Spontant tycker jag att det är uppenbart att det skulle vara brottsligt, men jag är inte helt säker på att det skulle hålla i en rättslig prövning, säger polisinspektör Lars Berglund om förarens beteende, efter att ha tittat på SVT:s klipp.

– Det är svårt att avgöra hur körningen påverkades av mobilen om man bara utgår från klippet. Jag skulle inte våga gå vidare med det här om jag bara hade fått in filmen, men den kan användas som stöd om man också får in ett vittnesmål från en passagerare om att körningen var trafikfarlig.

”Kan vara svårt att bevisa”

Enligt lagen får en förare ”ägna sig åt aktiviteter som användande av mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet”. Att en aktivitet inverkar menligt på förandet av fordonet innebär att den distraherar föraren, om så bara för någon sekund. Trafikstyrelsen listar bland annat att skicka sms, ägna sig åt sociala medier, titta på film, spela spel och söka information eller musik som aktiviteter man inte bör ägna sig åt medan man kör bil.

– Det om att inte inverka menligt på förandet av fordonet kan vara svårt att bevisa med enbart den filmade sekvensen. Har föraren vinglat mellan körfält eller på annat sätt uppenbarligen inte haft tillräcklig uppsikt över hur fordonet framförts? säger Lars Berglund.

Enligt Trafikstyrelsen skulle ett krav på handsfree under körning vara verkningslöst. ”Studier har visat att det inte är telefonen vid örat som stör uppmärksamheten, det är själva samtalet i sig,” står det på hemsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.