Professor Björn Olsen svarar på frågor i chatten. Foto: Uppsala universitet/Scanpix

”Betydligt allvarligare än svininfluensan”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya fågelinfluensan, H7N9 är ett helt nytt virus – okänt för vårt immunsystem, därför är det betydligt allvarligare än svininfluensan. Det svarade professor Björn Olsen i kvällens chatt.

En ny vetenskaplig studie, som publicerades i kväll i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science visar att H7N9 kan smitta via luftvägarna mellan människor. I kväll svarade Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet, på frågor i en chatt på svt.se. En besökare undrade om denna variant av virus verkligen är farligare än de som härjat de senaste tio åren.

– Ja, jag tycker detta är betydligt allvarligare än svininfluensan som befolkningen hade en viss immunitet emot. Detta är ett helt ”nytt” virus som vårt immunsystem överhuvudtaget inte känner igen, svarade Björn Olsen.

Nya fågelinfluensan

En annan läsare undrade om han skulle vara orolig för sin bror som ska åka till Kina i höst något  Björn Olsen kunde ge ett lugnande svar på.

– Än så länge finns inga tecken på att detta är ett pandemiskt virus. Dock är det viktigt att stoppa dessa virus i tid så att vi slipper obehagliga överraskningar. Det är inte farligt att åka till Kina.

Tar ett halvår att få fram vaccin

Enligt Björn Olsen har myndigheterna ungefär ett halvår på sig att få fram ett vaccin om det blir en pandemi.

Annika Linde från Smittskyddsinstitutet, som medverkade i kvällens Aktuellt, säger att Sveriges beredskap för en eventuell pandemi är god.

– Vi har en väl uppbyggd beredskap sedan förra pandemin. Det viktigaste i så fall är att vi kan få fram ett vaccin, det är det absolut viktigaste sätt vi har att hejda en sådan här spridning.

Världshälsoorganisationen har redan tagit fram ett utsäde för ett sådant vaccin, alltså virus som skulle kunna användas för att snabbt göra vaccin, berättar Annika Linde.

– Men det har inte tryckts på några knappar ännu och det är inte sagt att man ska börja producera, så allvarligt har man inte bedömt att situationen är. Viruset är inte moget för en pandemi ännu och förhoppningen är att vi ska slippa använda vaccin och kunna mota viruset i grinden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya fågelinfluensan

Mer i ämnet