Ibrahim Baylan (S) och Jan Björklund (FP) möttes i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT

Baylan (S): ”Skolan prioriteras inte”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt var tionde elev som slutade nian i våras var inte behörig till gymnasiet, visar siffror som Skolverket släppte i dag. Särskilt tufft är det för nyanlända, som varit i landet mindre än fyra år. I våras saknade över sju av tio nyanlända gymnasiebehörighet.

Dagens siffra på 12,4 procent, är visserligen en marginell förbättring från fjolårets 12,5 procent – men sedan slutet av 90-talet så har andelen som slutar nian utan behörighet till gymnasiet ändå ökat.

– Det är väldigt, väldigt allvarligt, jag tror helt enkelt att det beror på att skolan inte prioriteras. Vi har sett sju år av fallande skolresultat. En skola som har allt sämre likvärdighet, där barnen delas upp utifrån föräldrarnas utbildningsbakgrund. Vi måste se till att klasstorlekarna bli mindre och att eleverna får läxhjälp både i skolan och hemma, inte satsa på rut-avdrag för läxhjälp, säger Socialdemokraternas talesman i skolfrågor, Ibrahim Baylan.

”Sjunkit i 20 år”

Men Folkpartiets partiledare, utbildningsminister Jan Björklund, menar att det gäller att ha tålamod.

– Skolresultaten har inte sjunkit i sju år, utan i 20 år. Det är därför som den här regeringen lägger om hela den svenska utbildningspolitiken. De reformerna vi gör genomförs under den här mandatperioden och kommer så småningom förändra resultaten, men vi får ha tålamod – för elevernas kunskaper svänger inte omedelbart bara för att vi inför ett nytt betygssystem, säger han.

Men Baylan tror inte på att det kommer att vända, och menar att regeringen har använt skolan som en ”experimentverkstad” utan att skjuta till nödvändiga resurser.

Förlängd skolplikt möjlig väg

Björklund säger i sin tur att Socialdemokraterna har haft chansen att satsa på skolan, men inte tagit den.

Hur man ska hjälpa nyanlända, som enligt Skolverkets nya siffror har det allra tuffast i skolan, var partiledarna inte helt klara om – men inte heller helt oense. Förlängd skolplikt kan vara en väg att gå, menar de båda partiföreträdarna.

Se hela debatten i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.