Nissan svämmar över i Oskarström. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förberedelser för mer regn

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten och hemvärnet förbereder sig för mer regn i översvämningsdrabbade Halland.

Kampen mot vattnet fortsätter, men SMHI har sänkt varningen från klass 3 till klass 2 för de nedre delarna av Nissan. Men på räddningstjänsten i Halmstad bedömde man tidigt på morgonen ändå läget som förbättrat. Både vattenstånd och flöde hade minskat lite.

Växlar inte ner

Läget i översvämningsdrabbade Getinge beskrivs som stabilt, men besvärligt.

Översvämningar i Västsverige

– Räddningstjänsten bygger färdigt de vallar de har påbörjat, sedan håller de koll på dem att de håller. Vi växlar inte ner förrän helgen har gått, med tanke på att det ska regna rätt mycket fredag till söndag, säger Anna Wallefors, kommunikatör på Halmstads kommun.

Vattennivåerna har sjunkit i både Suseån och Nissan.

– Flödena ligger runt 200 kubikmeter per sekund jämfört med 260 när det var som värst. Ett normalt flöde i Nissan ligger på 60, säger Anna Wallefors.

Förskolor har öppnat

Två av tre stängda förskolor i Getinge har öppnat liksom skolan med fritidsverksamhet. Även folktandvården och biblioteket har öppnat.

– Det finns inte längre någon risk för att äldreboendet ska evakueras i Getinge. Där finns reservkraft redo att koppla in om det blir något problem med strömmen, säger Anna Wallefors.

Avstängningen av gator i Getinge kommer att hävas under dagen efter att de har städats.

– Där har det simmat fisk — så mycket vatten har det varit.

Lågtrycket ligger kvar över hela Skandinavien under helgen och regnskurar väntas både lördag och söndag över Halland och Västra Götaland. Hur mycket skurarna slår mot de översvämningsdrabbade områdena är oklart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet