Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson. Foto: TT

Forssmed vill bli KD-ledare

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Forssmed vill bli partiledare för Kristdemokraterna.

–Jag har försökt att tänka igenom om jag har en riktning som jag tror att partiet kan ställa upp på och som jag själv vill driva. Det har jag kommit fram till att jag har och har därför landat i att jag vill kandidera till partiledare, säger Forssmed till TT.

Sverige lider av en värderingskris och KD behöver utveckla en politik som bygger samhället starkare, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter där han tillkännager sin kandidatur.

Kampen om KD-posten

– Vi tar inte de åtgärder som krävs för att stärka de goda värdena i samhället. Jag ser ett samband mellan starka familjer och ett starkt civilsamhälle. Vi behöver se till familjerna inte bara under småbarnsåren, utan det behövs stöd under en längre tid. En viktig signal är att vi tror på familjen och att den kan sköta sina uppgifter, utan att vi ska styra, ställa och klampa in.

Fyra kandidater

Som exempel på att styra familjerna för mycket nämner Forssmed att slopa vårdnadsbidraget och att kvotera om en tredje pappamånad.

I abortfrågan säger Jakob Forssmed att man ska följa svensk abortlagstiftning.

– Det är kvinnan som fattar det avgörande beslutet under graviditetens första fas. Men jag tycker att vi behöver göra mycket mer för att erbjuda alternativ, man ska aldrig behöva känna sig tvingad av sociala eller ekonomiska skäl att göra en abort.

Stödjer flyktingförslag

Jakob Forssmed har varit med att arbeta fram de omdebatterade förslag om sänkta kostnader för flyktingmottagandet, som Göran Hägglund presenterade i slutet av förra året, bland annat lägre bidrag till asylsökande och tillfälliga uppehållstillstånd.

– Men det är viktigt att komma i håg att med det vi föreslår kommer alla som får stanna i dag, som har skyddsskäl, att få stanna även med våra förslag.

Tidigare har Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg Johansson och Penilla Gunther meddelat att de vill efterträda Göran Hägglund.

Den nya partiledaren utses på KD:s extra riksting i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet