Foto: TT

Här är den nya regeringens missar

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått exakt fyra veckor sedan den nya regeringen tillträdde. Men den första tiden har inte precis varit någon smekmånad för regeringen, i synnerhet inte för statsminister Stefan Löfven (S).

När han för en månad sedan visade upp sin nya regering var humöret på topp, men fortsättningen har inte blivit någon dans på rosor. Speciellt inte för honom och vice statsminister Åsa Romson (MP).

Redan när Stefan Löfven presenterade sin regering lovade han att erkänna Palestina, vilket regeringen också gjorde i går.

Israel svarade med att kalla hem sin ambassadör och alliansen har högljutt protesterat. ”Så här förändrar man inte svensk utrikespolitik, det ska göras i samförstånd”, menade alliansen.

Otydliga mål och namn som glöms

När Stefan Löfven skulle iväg till sitt första EU-toppmöte och göra upp om klimatmålen skulle han först informera EU-nämnden. Men flera av nämndens ledamöter tyckte att det var oklart vilka mål den svenska regeringen ska driva.

Och när Sverige stod värd för nordiska rådets möte i Stockholm, råkade Stefan Löfven glömma vad den estniska utrikeshandelsministern heter (Anne Suling) och bad att få ett papper på det.

– Det har gått knackigt för den nya regeringen och Stefan Löfven har ju ett favoritlag, Modo hockey. Men till skillnad från laget har han spelat väldigt mycket stolpe ut, säger SVT:s politikreporter Kerstin Holm.

Vargfrågan splittrar regeringen

I en duell mot Fredrik Reinfeldt (M) inför valet lovade Stefan Löfven att vargstammen ska begränsas, genom licensjakt.

Men i går blottades en öppen spricka i regeringen, där den landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) sa att licensjakt ska det bli, medan miljöministern Åsa Romson sa emot.

– Vi har ju sett Åsa Romson solospela, senast i går vad gäller vargfrågan. Vi har sett många andra frågor där Socialdemokraterna och Miljöpartiet är djupt oense. Kärnkraften, förbifart Stockholm och Bromma flygplats bland annat. Den här regeringen är ju inte samspelt, säger Kerstin Holm.

MP ifrågasatt

Förra veckan avslöjades att Åsa Romsons (MP) närmaste medarbetare dömts för att ha smugglat knarksvampar. Men mannen har fått behålla sin tjänst.

Och i dag skriver Expressen att Säpo har stoppat en av utbildningsminister Gustav Fridolins (MP) topprekryteringar till regeringskansliet.

Tidningen har även skrivit att Åsa Romson använt giftig båtfärg och inte betalat energiskatt.

I förra veckan hamnade kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i blåsväder efter att ha vägrat svara på frågor i en intervju i Sveriges Radios P1 Morgon.

Tappar förtroende

Och regeringens första månad har inte gått obemärkt förbi hos svenskarna. Novus har frågat ett representativt urval om vilket förtroende de har för regeringen.

Andelen som har ganska eller mycket stort förtroende ligger still på samma nivå som för en månad sedan, 31 procent. Andelen som varken har stort eller litet förtroende har ökat något, medan andelen som har ganska eller mycket litet förtroende har ökat med fem procentenheter, från 38 till 43 procent.

– Andledningen till att regeringen tappar i förtroende tror jag beror på att den talar med två tungor. Det blir väldigt svårt att uppfatta vilken som är regeringens linje. Man förhandlade inte innan valet, utan först efteråt. Till det kan man tillägga att Stefan Löfven är en oerfaren politisk ledare. Miljöpartiet har aldrig suttit i en regering och dessutom är Socialdemokraterna inte alls van att dela med sig av makt, säger Kerstin Holm.

Även de åtta mest populära nyblivna ministrarna har tappat förtroende. Utrikesminister Margot Wallström och vice statsminister Åsa Romson (MP) har tappat mest, åtta procentenheter vardera.

Endast 19 procent har numera stort eller ganska stort förtroende för henne, visar Novus undersökning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.