Ugandier som stöder anti-gay-lagen demonstrerar/RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund. Foto: TT/Peter Knutson

Hbtq-aktivist från Uganda nekas visum till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En ugandisk hbtq-aktivist som skulle delta i en utbildning i Sverige har nekats visum av svenska migrationsmyndigheter. Uganda införde i februari i år en lag som innebär att homosexuella riskerar långa fängelsestraff.

Lagen innebär att invånarna kan dömas till 14 års fängelse för homosexuella handlingar, och till livstids fängelse om de gör sig skyldiga till ”förargelseväckande homosexuellt beteende”.

Bob Bwana är en 43 år gammal ugandisk hbtq-aktivist. Han hade bokat flyg till Sverige för att delta i RFSL:s ledarskapsutbildning för aktivister från hela världen, som startade i går och som finansieras av Sida.

Antihomolag i Uganda

Men resan blev inte av. De svenska migrationsmyndigheterna avslog hans visumansökan med argumentet att risken är stor att han kommer att stanna i Sverige för att söka asyl.

Hög risk

I sin dom skriver Migrationsdomstolen i Göteborg att situationen för hbtq-personer i Uganda har varit svår under lång tid, och att den försämrats ytterligare genom den nya lagen. ”Detta förhållande innebär en förhållandevis hög risk för att de hbtq-personer från Uganda som reser in i Schengenområdet med viseringar inte lämnar territoriet när viseringarna löper ut”.

Migrationsdomstolen slår fast att Bob Bwana inte är att betrakta som väletablerad i hemlandet. De skulle vilja se fler dokument som styrker hans band med Uganda.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund har svårt att förstå den bedömningen.

– Vi har haft besökare från Uganda massor av gånger. Senast i höstas var det inga problem för kursdeltagaren från Uganda att få komma hit, säger hon.

”Cyniskt”

Hon tycker det är problematiskt att migrationsmyndigheterna har gjort det svårare för ugandier att få komma hit med hänvisning till den nya lagen.

– Det blir väldigt cyniskt att helt och hållet isolera personer som försöker jobba i en enormt svår kontext, och omöjliggöra för dem att förbättra sin förmåga att jobba med hänvisning till att ”du kanske hoppar av”. Jag förstår inte logiken, säger Ulrika Westerlund.

Hon tror inte att Bob Bwana har för avsikt att hoppa av, och säger att den farhågan inte ska få väga tyngre än att möjliggöra för utsatta personer att försöka få mer resurser till sitt arbete. Hon hänvisar särskilt till att regeringen genom biståndsminister Hillevi Engström och finansminister Anders Borg sagt att Sverige ska stödja hbtq-rörelsen i Uganda.

– Migrationsmyndigheterna resonerar ju som att det är en katastrof om en enskild person från Uganda söker asyl i Sverige. Det är ju ingen problematisk situation i sig själv om det skulle ske. Så kan man ju bara resonera om man tycker att det är fruktansvärt om folk söker asyl, säger Ulrika Westerlund.

”Inkom inte med något”

Förvaltningsrättsfiskal Monika Knutsson som skrivit under domen vill inte kommentera den mer än genom att hänvisa till Migrationsdomstolens bedömning att det saknas stöd för att betrakta Bob Bwana som väletablerad i hemlandet.

– Han inkom inte med saker som visar någonting egentligen, mer än att vi vet att han är verksam inom hbtq-rörelsen, säger hon.

Det är möjligt att överklaga Migrationsdomstolens dom till Migrationsöverdomstolen, men eftersom Bob Bwana nu ändå kommer att missa utbildningen har RFSL valt att prioritera att försöka få till stånd att han kan komma vid nästa utbildning i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet