Ingen höjd beredskap inför jordens undergång

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ingen höjd beredskap inför jordens undergång. Det meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin blogg.

Redaktionen på Krisinformation.se har fått mejl och frågor på Facebook och Twitter om Mayakalendern och jordens undergång.

Allt från mer raljanta frågor om hur man bäst förbereder sig – till mer seriösa frågor om hur man ska hantera en eventuell oro hos folk som genuint känner sig oroliga.

Rykten om jordens undergång

– Vi får många skämtsamma frågor via Twitter. Det är naturligtvis tillåtet och vi vill kunna kommunicera med folk på sociala medier, men vi håller inte på och skojar om det. Vi måste ta allting på allvar, säger Rolf Almström som arbetar på redaktionen för krisinformation.se.

I nuläget ser man ingenting som tyder på att allmän panik inför jordens undergång är på väg att bryta ut. Skulle det hända har man beredskap dygnet runt.

Skapar rykten för att skapa panik

Krisinformation.se har också hittat ett internetforum som skapar bilder hur vulkanen Yellowstone i nordvästra USA får ett utbrott, som ska spridas i morgon. Syftet är att skapa panik.

– Innehållet på sajten är rätt motbjudande. Det finns naturligtvis en del som förbereder den där typen av skämt som man kan tycka är dålig smak, säger Rolf Almström.

Komet eller rymdvarelser?

Det finns olika teorier för vad som egentligen kommer att hända. En del menar att det kommer att ske en stor katastrof, som att jorden blir träffad av en komet, krockar med en annan planet eller invaderas av utomjordingar. Andra ser det som en transformation av människans psyke, menar religionshistorikern Henrik Bogdan.

– De här tankarna har alltid funnits i de flesta religioner. Jag tror att det har att göra med att man är orolig för hur det ser ut runt omkring oss. Ekonomin kanske är på väg att krackelera, miljön är på väg att förstöras allt mer och man uppfattar det som att den västerländska kulturen är på väg att haverera på olika sätt. Och då försöker man förstå detta, säger han.

Vad är det i mayakalendern som talar för att det blir en undergång i morgon?

Egentligen ingenting. Det är en tolkning man gör, där man tolkat att kalendern tar slut i morgon. Men experter på mayakulturen menar att så är inte alls fallet utan det finns olika sätt att dels räkna kalendern, men också olika tolkningar av vad som sker när cykeln tar slut, det vill säga att det börjar en ny cykel. Det handlar inte om en undergång.

Vad tror du själv kommer att hända i morgon?

Ja, någonting kommer att hända i morgon. Det gör det varje dag. Men jag tror inte att världen går under i morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rykten om jordens undergång

Mer i ämnet