Foto: SVT

”Mycket mer aktivitet i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Den militära insatsen i Stockholms skärgård är betydligt intensivare i dag än i går. Det är fler fartyg från marinen igång och det finns uppgifter om att stridsbåtar söker av strandlinjerna.

– Om man jämför med de tidigare dagarna från i fredags så har det varit mycket mer intensivt där ute på fjärden. När vi kom ut vid elvatiden så låg flera båtar här och kryssade ut i Kanholmsfjärden. De har också tagit in korvetten HMS Visby som låg och sonderade botten för att se i fall det fanns någon undervattenverksamhet där, säger Jens Larsson på plats i Runmarö.

”HMS Visby satte av i hög fart”

Efter lunchtid satte HMS Visby av i hög fart.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Korvetten drog helt plötsligt iväg från fjärden, förbi Sandhamn mot öppet hav. Där ute hovrar en heliktopter cirka 50 meter ovanför vattnet. Det är väldigt mycket aktivitet nu, säger SVT:s reporter Jens Larsson, på plats i skärgården.

Expressen har också publicerat bilder på dykare som går ned vid inloppet till Sandhamn. Dykarna utgick från en äldre kustbevakningsbåt, intill låg en stridsbåt 90. Försvarsmakten vill inte kommentera uppgiften.

Söker av strandlinjer

Enligt Aftonbladet har soldater på stridsbåtar under förmiddagen systematiskt sökt av strandlinjerna runt Harö och Runmarö. Försvarsmaktens informationsstab vill överhudtaget inte uttala sig om den pågående insatsen. I stället hänvisar man till det pressmeddelande som skickades ut i går kväll där försvaret varken bekräftar eller dementerar uppgifter om att insatsen utlöses av misstankar om en skadad utländsk ubåt.

Utökning

Under lördagen meddelade kommendör Jonas Wikström att operationen utökas. Enheter som är utrustade med kvalificerade sensorer tillförs för att spana både över och under vattenytan. Exakt vilka fartyg som ansluter är dock hemligt.

– Vi vill inte tala om hur vi arbetar i området eftersom det kan komma till kännedom för en eventuell motståndare, sade Wikström.

Nu på kvällen, när mörkret infallit minskade aktiviteterna enligt SVT:s reporter Jens Larsson.

Insatsen i korthet

  • Larmet om misstänkt underrättelseverksamhet i Stockholms skärgård kom i fredags eftermiddag. Enligt Försvarsmakten kom uppgifterna från ”en trovärdig uppgiftslämnare”. Svenska Dagbladet uppger att det är en privatperson som har larmat, men det vill inte försvaret kommentera.
  • Både försvarsministern Peter Hultqvist och utrikesministern Margot Wallström är informerade om militärens insats.
  • Ett par hundra personer från Fjärde sjöstridsflottiljen, Amfibieregementet, Helikopterflottiljen och hemvärnet deltog under lördagen i operationen. Ett antal fartyg och helikoptrar är aktiva.
  • Försvarsmakten fokuserar på ”ett område i Stockholms mellersta skärgård och de yttre farlederna”.
  • ”Underrättelseoperationen fortsätter till dess att vi har fått ett resultat, till dess att vi bedömer att vi ska avbryta. Det går inte att säga när”, uppger Försvarsmakten om insatsen.
  • Insatsen förstärktes under lördagen med ytterligare enheter som är utrustade med kvalificerade sensorer.
  • Svenska Dagbladet hävdade sent på lördag kväll att upprinnelsen till operationen var ett uppfångat radiosamtal på ryska. Samtalet ska ha sänts på en nödkanal och sändaren befann sig närheten av Kanholmsfjärden. Anropet skulle kunna tyda på att en skadad undervattensfarkost finns i skärgården. Försvaret ville varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet