Foto: Scanpix

Rikspolischefen: ”Man sviker yrkesstoltheten”

Uppdaterad
Publicerad

Rikspolischefen Bengt Svensson är kritisk till att polisen inte klarar upp fler anmälningar om kvinnomisshandel.

Bara en femtedel av anmälningarna om kvinnomisshandel klaras upp. Det visar en ny rapport från stiftelsen Tryggare Sverige. I deras genomgång av de drygt 80.000 anmälningarna har samtliga kvinnor misshandlats av en nära anhörig eller en nära bekant.

Rapporten baseras på anmälningar som gjorts under åren 2008-2012. Variationerna inom landet är stora, sämst är polisen i Norrbotten.

Kvinnovåldet i Norrbotten

En femtedel klaras upp

I endast 21 procent av fallen kunde en gärningsperson knytas till brottet. Mindre än en femtedel av fallen ledde till åtalsbeslut. Dessutom går det åt fel håll, uppklarningsprocenten har minskat med ungefär en procentenhet varje år sedan 2008.

Rikspolisens chef, Bengt Svensson, är starkt kritisk till hur polisen skött det här runt om i landet.

– Jag tycker att det här är beklagligt. De polismyndigheter som inte har tillräckligt bra resultat borde rannsaka sig själva. Man sviker yrkesstoltheten. Den kunskap vi har måste tas tillvara och man kan göra mera. I förlängningen blir det kvinnorna som kommer i kläm.

Vad kommer du att göra nu?

– Rikspolisstyrelsen har satsat på utbildning och vi har, med hjälp av Brottsförebyggande rådet utrett vad det är som leder till framgång. Jag kan inte utreda brotten, det får faktiskt polismyndigheterna göra och de ska göra sin läxa nu, säger Bengt Svensson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnovåldet i Norrbotten

Mer i ämnet