Kvinnorna som vill styra KD

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Tre kvinnor kandiderar nu öppet till att ta över efter Göran Hägglund på partiledarposten i Kristdemokraterna. Men slaget lär stå mellan två av dem, trots att de båda är utan plats i riksdagen.

Mari Forssblad

Politikreporter

1. Ebba Busch Thor:

Tidigare i veckan gick Ebba Busch Thor ut i SVT:s Rapport och talade om sin graviditet, att den inte skulle vara något hinder om hon skulle ställa upp i kampen om partiledarposten i slutet av april. Barnet (som enligt SVT:s källor är en pojke) kommer i slutet av maj.

Kampen om KD-posten

I dag gick hon formellt ut med att hon kandiderar.

Ebba Busch Thor är gift med en fotbollsspelare. Hon fyllde 28 år häromdagen, och har trots sin unga ålder en lång karriär som kommunalråd i Uppsala. Hon utmärkte sig i Europaparlamentsvalet förra året, där hon stod som andranamn på listan. Hon är känd som en god debattör och för att ”gå genom rutan”. Enligt medieuppgifter är hon idag nominerad av flest distrikt.

Nackdelarna:

Hon gick i Livets ords skola, men det är inget hon skyltar med idag.

Hon gjorde sig känd som hårdför värdekonservativ när hon stödde Mats Odell som utmanade sittande partiledare Göran Hägglund i partiledarstriden 2012.

Hon är ung.

2. Acko Ankarberg Johansson

Hennes initiativ när hon tidigare i veckan gick ut och öppet kandiderade till partiledarposten uppskattades internt som fräckt och modigt. Hon är mycket populär inom Kristdemokraterna för att ha lyckats ena partiet efter den hårda falangstriden mellan de värdekonstervativa och de mer allmänborgerliga.

Acko Ankarberg Johansson är 50 år och har lång erfarenhet som kommunalråd i Jönköping och placerar sig mer i mittfåran av partiets politik. Hon har stort förtroende internt.

Nackdelarna:

Som partisekreterare har hon fått klä skott för partiets negativa opinonssiffror och problem de senaste åren.

Hon skulle bli bland de första som gick direkt från att vara partisekreterare till partiledare. Det handlar om två helt olika roller där den ena är vänd inåt mot partiet, den andra vänd utåt.

3. Penilla Gunther

Hon gick också ut i veckan och meddelade att hon kandiderar till partiledarposten efter Göran Hägglund. Hennes stora fördel är att hon har en plats i riksdagen och kan ta alla debatter mot de andra partiledarna. Riksdagsplatsen ger en naturlig plattform för en partiledare som vill komma ut. Penilla Gunther är 50 år och kommer från Trollhättan. Hon kom in i riksdagen 2010.

Nackdelar:

Penilla Gunther är känd bland gräsrötterna i partiet men inte i övrigt. Hon kommer att ha svårt att hävda sig när de två starkare kandidaterna Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor nu tävlar om uppmärksamheten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kampen om KD-posten

Mer i ämnet