Mer än var tionde arbetsförmedlare utsatt för hot

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde arbetsförmedlare har det senaste året blivit hotad eller utsatt för våld. Det visar en nyutkommen rapport från fackförbundet SACO

– Det är alarmerande siffror, mycket allvarligt säger Christer Gustafsson som är ordförande i SACO-S på Arbetsförmedlingen.

Arbetssökande som skallar personal, chefer som attackeras i hemmet, återkommande trakasserier via mejl och sociala medier.

Hotfullare med åren

Enligt arbetsförmedlingens egna incidentrapporter har arbetsmiljön för personalen blivit hotfullare de senaste åren. Samtidigt misstänks mörkertalet vara stort, en bild som förstärks av en ny rapport från Akademikerförbundet SSR.

– Det finns en rädsla för att berätta vad man varit med om, säger Christer Gustafsson. Det speglar en otrygghet och där har arbetsgivaren ett stort ansvar.

Många som mådde dåligt

När sjukskrivningsreglerna ändrades 2008 fick arbetsförmedlingen ta emot en mängd arbetssökande från försäkringskassan, personer som ofta mådde väldigt dåligt.

– I och med de nya uppdragen får vi ta hand om människor med en annan problematik än tidigare, till exempel psykisk ohälsa, säger Christer Gustafsson. Tidgare hade vi arbetssökande som ofta stod mellan två jobb medan de som söker upp oss i dag ofta står långt ifrån arbetsmarknaden. Det ökar risken för hot och våld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.