Foto: TT

Misstänkte pedofilen: Någon annan är gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i Husby som misstänkts för sexuella övergrepp mot 68 brottsoffer hävdade under rättegången i dag att det var någon annan som utfört brotten.

Rättegången är inne på sin andra vecka på Solna tingsrätt och för första gången uttalade sig den misstänkte själv.

Under rättegången berättade den 28-årige mannen om sig själv, sin familj och uppväxt. Han berättade att han kommer från en välfungerande familj och när han fick frågor om sina sexuella preferenser sa han att han är heterosexuell och gillar vuxna kvinnor.

Nätpedofilen i Husby

Mannen fick också frågor om hur han tar kontakt med kvinnor och berättade att han haft sms-kontakt med prostituerade. Han sa också att han porrsurfar, men att han inte är intresserad av webbcamsex.

Hävdar att någon annan står för brotten

Mannen sa att han förstod varför han befann sig i rätten, men att han var chockad över att han greps för ett år sedan, eftersom han inte står för brotten. I stället berättande han svävande om att han misstänker att en bekant till honom är den verkliga gärningsmannen.

– Det är klart jag inte vill sitta här och dömas för saker jag inte gjort, men jag vill heller inte peka ut honom. Det skulle innebära för stora risker. Om jag pekar ut honom så vet jag inte hur han kommer hämnas eller ge igen på mig eller min familj.

Han säger flera gånger att det finns en risk med att peka ut den verkliga gärningsmannen, men säger också att han inte funderat på vad som skulle kunna hända honom och hans familj om han nämner vem mannen är.

Begått övergrepp på unga

Enligt åklagaren har den 28-årige mannen via en webbkamera tvingat offren att utföra sexuella handlingar på sig själva, något som han filmat. Materialet ska han sedan ha använt för att utpressa offren. Mannen ska ha utfört övergreppen mellan 2009 och 2013 och vissa av offren ska han ha utsatt under flera års tid.

De som mannen misstänks ha utsatt för övergreppen är mellan 11 och 20 år och därför misstänks han bland annat för grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen i Husby

Mer i ämnet