– Vi har inget förtroende för ledningen

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än ett och ett halvt år drog hon på sig en mobilräkning på 311.000 kronor. I dag säger styrelsen att man saknar förtroende för Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Efter Arbetsförmedlingens styrelsemöte i dag, där man bland annat diskuterat kritik som framförts mot generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, säger styrelseledamoten Joachim Berner att styrelsen upplever brister i måluppfyllelsen och effektiviteten och att allmänhetens förtroende för myndigheten i dag är i botten.

– På arbetsmötet uttalade styrelsen i dag att vi inte har förtroende för arbetsledningen. Den fungerar inte på ett optimalt sätt, säger Joachim Berner till SVT.

AF-chefen tvingas avgå

Inget med mobilräkningarna att göra

Men enligt Berner har kritiken mot ledningen och Bermudez-Svankvist inget med avslöjandet om de höga mobilräkningarna att göra.

– Det det handlar om är att ledningen inte har gjort ett bra jobb. Nu gäller det att återupprätta förtroendet hos allmänheten och det är en långsiktig arbetsuppgift, säger han till SVT.

”Allvarligt för regeringen”

– Det här är allvarligt för regeringen, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein. När regeringen vann valet var arbetsmarknadsfrågorna mycket viktiga, inte minst att få ut fler personer på jobb. Angeles Bermudez-Svankvist tillsattes bara ett par år efter regeringsbytet.

Det är nu upp till regeringen att avgöra om Bermudez-Svankvist ska sitta kvar eller avgå.

Angeles Bermudez-Svankvist har varit generaldirektör på Arbetsförmedlingen sedan 2008. Mellan mars 2012 till augusti 2013 hade hon mobilräkningar på i genomsnitt över 18.200 kronor i månaden, enligt en granskning som Aftonbladet gjort.

Svankvist mobilsurfade för över 15.500 kronor i månaden och med telefonsamtalen inkluderade ska kostnaden ha landat på totalt 311.000 kronor.

Stängde inte av mobildatan

Enligt Arbetsförmedlingens presschef berodde de höga surfkostnaderna på att Bermudez-Svankvist inte stängt av sin mobildata när hon befunnit sig på utlandsresor. Under året har hon gjort närmare femton tjänsteresor i bland annat USA, Taiwan och Kina.

– Det visade sig att det finns en funktion i telefonen som heter dataroaming, och om inte Telia har avtal med vissa länder så tickar det på. Det är precis samma sak som man läst om att privatpersoner har råkat ut för, det har nu myndigheten också råkat ut för, säger generaldirektören till Expressen.

”Visste inte vad dataroaming är”

Bermudez-Svankvist fortsätter med att säga till tidningen att det som hänt är ”beklagligt och fruktansvärt”. Hon säger sig vara chockad och tycker att det är ”upprörande att det inte finns spärrar som läggs in” eftersom hon inte vetat vad dataroaming är.

De skyhöga räkningarna upptäcktes först när Arbetsförmedlingens it-chef gjorde en stickprovskontroll under våren 2013.

Bermudez-Svankvist ska även ha fått kritik för att ha uppträtt olämpligt en dag under Almedalsveckan och för att ha uteblivit från jobbet ett flertal gånger.

En av de bäst betalda cheferna

Angeles Bermudez-Svankvist är en av de bäst betalda av regeringens utsedda chefer, visade en genomgång DN gjorde i våras. Hon hamnade på andra plats i listan med en månadslön på 142.400 kronor i månaden.

– Jag tycker själv att jag skulle ha den högsta lönen med tanke på hur komplext och utmanade mitt uppdrag är, så jag tycker att det är tråkigt att vara tvåa, sade hon då till DN.

Listan toppades av Försäkringskassans Dan Eliasson med 147.000 kronor i månaden.

Angeles Bermudez-Svankvist

* Angeles Bermudez-Svankvist, tandläkare till yrket och 50 år gammal, har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen i fem år.

* Hon utsågs 1999 till Årets chef av tidningen Chef och fick 2009 titeln Årets myndighetschef av tidningen Veckans Affärer.

* Hon har tidigare under karriären varit vd för St Eriks ögonsjukhus i Stockholm och för Folktandvården i Stockholms län.

* Bermudez-Svankvist har kritiserats flera gånger tidigare. Hon fick bland annat sparken som stadsdirektör i Södertälje innan hon hann tillträda posten.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AF-chefen tvingas avgå

Mer i ämnet