Foto: SVT

Nya hjälpsajter kritiska mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har flera hjälpsajter startat på nätet. Via social medier får ensamstående föräldrar, sjukpensionärer och arbetslösa i Sverige hjälp med basala behov som mat och kläder. De nya hjälpsajterna är kritiska till socialtjänstens arbete. – Vi borde inte behövas, säger de.

Vi kallar henne Anna. Hon är sjukpensionär och en av dem som fått hjälp av sajten Hjälpcentralen, som via Facebook förmedlar basala hjälpinsatser som mat och kläder.

– Tack vare deras hjälp fick jag ett värde hos mig själv, att jag var trots allt värd att få hjälp, att få lite saker, att få känna mig lite fin i stället för att gå i kläder som var för små som gjorde att jag inte gärna gick ut, säger Anna.

– Det är främst ensamstående föräldrar, sjuka, arbetssökande. De har inte mat på bordet till sina barn. Pengarna är slut, säger Emelie Theiler, grundare av Hjälpcentralen.

Hundratals ärenden på kort tid

Hjälpcentralen är långt i från ensam om att förmedla hjälp via sociala medier. Sedan en av de första sajterna, Giving People, startades i september förra året har det dykt upp flera liknande hjälpsajter. På bara några månader har de handlagt flera hundra ärenden var.

Den som behöver hjälp gör en ansökan till sajten, som sedan lägger ut ärendet på Facebook. En givare anmäler att den kan hjälpa till. Oftast sker den hjälpen i ett fysiskt möte, till exempel att givaren plockar ihop en matkasse som den sen åker och lämnar över direkt.

– Det är tragiskt att man måste starta sådana här organisationer för att hjälpa när inte systemet fungerar. Det fallerar gång på gång på gång, säger Maria Löfblad, som är en av dem som väljer att ge via de nya hjälpsajterna på Facebook.

– Människor får inte hjälp, inte i tid, socialtjänsten har långa handläggartider, sex till åtta veckor. Därför är det bra att sådana här sidor finns, men det är ändå trist att vi ska behöva finnas, säger Emelie Theiler.

Ökad medkänsla

Enligt Erik Blennberger, forskare i tillämpad etik i socialpolitik på Ersta Sköndal högskola, kan det nya sättet att engagera sig bero på en ökad medkänsla i samhället.

Behovet av hjälp har inte blivit större, men genom de nya sociala medierna har vi lagt märke till det på ett annat sätt än förut.

– Man godtar inte att människor far illa. Man kräver också att det offentliga gör sina insater, samtidigt som man är med själv och gör direkta insatser, säger Erik Blennberger.

Sociatjänsten beroende av frivillig sektor

I en undersökning från 2012 ansåg nio av tio socialchefer att socialtjänsten på något sätt kommer att vara beroende av den frivilliga sektorn.

Men Föreningen Sveriges Socialchefer håller inte med om att de nya privata hjälpsajterna skulle vara ett tecken på att socialtjänsten inte fungerar.

– Jag tycker inte att det säger att vi inte klarar uppdraget på något sätt – det är en stor skillnad på våra uppdrag. Socialtjänsten har till uppgift att på lite längre sikt hjälpa människor för ett hållbart liv, säger Kerstin Lidman, Föreningen Sveriges Socialchefer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.