Ökat krav på förklaring till Mustafas avgång

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer krav från ledande socialdemokrater om att partiet tydligt måste berätta varför ordföranden i Islamiska förbundet, Omar Mustafa, var tvungen att avgå från partistyrelsen.

Partiet måste lämna förvirringen bakom sig menar en riksdagsledamot som SVT talat med.

– Det är många förvirrande frågor som är kvar. Det är många som frågar, varför, på vilket sätt? Det är det som jag menar måste redas ut, säger riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) från Stockholm.

Kritiken mot Omar Mustafa

Arhe Hamednaca är medlem i Stockholms arbetarekommun och han är missnöjd med med de svar som stockholmsordföranden Veronica Palm gett om varför Omar Mustafa var tvungen att lämna partistyrelsen.

Veronica Palms svar i lördags om varför hon uppmanade Mustafa att avgå var kort och saknade konkreta skäl.

– Vi vill gå vidare och lämna den här förvirringen bakom oss och varje dag skrivs det hit och dit i den här frågan, säger riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) från Stockholm.

Skjuta ifrån sig ansvaret

Det finns också tydlig kritik mot att partiledningens agerande. Partisekreteraren Carin Jämtin ville redan i fredags skjuta ansvaret för valet av Omar Mustafa från sig. Detsamma gäller Stefan Löfven, som menade att frågan helt var Stockholms arbetarekommuns.

Men en ledande Socialdemokrat med stort förtroende i partiet säger till SVT att det är helt fel av partiledningen att inte ta ansvar för invalet av Mustafa i partistyrelsen.

Även i Stockholms arbetarekommunsstyrelse finns kritik mot partiledningens sätt att försöka undgå ansvaret enligt uppgift till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet